Náměstek ministra vnitra pro státní službu postupoval vůči Tomu Phillipovi nezákonně, rozhodl Nejvyšší správní soud. Foto: Radek Čepelák

Nejvyšší správní soud potvrdil nezákonnost rozhodnutí, které v roce 2018 připravilo Toma Philippa o pozici náměstka pro ekonomiku a zdravotní pojištění

Nejvyšší správní soud dal za pravdu poslanci za KDU-ČSL a bývalému náměstku ministerstva zdravotnictví Tomu Philippovi, že v roce 2018 tehdejší náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký postupoval nezákonně, když zrušil rozhodnutí o jeho převedení na služební místo náměstka pro ekonomiku a zdravotní pojištění. Philipp posléze z rezortu odešel. Vyplývá to z dnes zveřejněného rozsudku, o němž Philipp informoval na svém twitterovém účtu.

Nejvyšší správní soud uznal námitky poslance za KDU-ČSL, současného předsedy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR a bývalého náměstka ministerstva zdravotnictví Toma Philippa proti rozhodnutí tehdejšího náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého z června 2018, kterého ho připravilo o funkci náměstka pro ekonomiku a zdravotní pojištění. Superúředník, jenž tehdy jednal na základě podnětu exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za Hnutí ANO), se podle něj zachoval nezákonně. Z rozsudku plyne, že záležitost se nyní vrací zpět na ministerstvu vnitra k dalšímu řízení.

Státní tajemník měl podle Vojtěcha rozhodnout osobně

Je to poněkud komplikovaný příběh, stojí však za to se na něj podívat podrobněji. Tom Philipp působil na ministerstvu zdravotnictví na postu náměstka pro zdravotní pojištění za KDU-ČSL od února 2014 do konce roku 2017. O funkci přišel po organizačních změnách platných od 1. ledna 2018, které sloučily sekci ekonomiky a přímo řízených organizací a sekci zdravotního pojištění rezortu do jediné sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění. Přihlásil se proto do výběrového řízení na nově ustavený post náměstka této sekce, které s přehledem vyhrál (získal 34 ze 40 možných bodů, druhý nejúspěšnější uchazeč měl o deset bodů méně).

Toto výběrové řízení však bylo následně zrušeno a místo zůstalo prázdné. Nedošlo totiž k uzavření dohody mezi tehdejším státním tajemníkem rezortu Ivem Benedou a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za Hnutí ANO) o vítězi řízení tak, jak to vyžaduje zákon o státní službě. Stalo se to v době, kdy sekce státní tajemníka dlouhodobě trpěla Benedovou nečinností, což zrovna vrcholilo tím, když Vojtěch poslal v únoru 2018 na ministerstvo vnitra superúředníkovi Postráneckému návrh na zahájení kárného řízení s Benedou.

Po zrušení výběrového řízení Philipp státního tajemníka rezortu požádal, aby se řízení znovu nevypisovalo a místo toho jej na post náměstka pro ekonomiku a zdravotní pojištění tzv. převedl. Druhý možný kandidát na tuto funkci již totiž působil na jinde. To se na konci června skutečně stalo, když Philippově žádosti vyhověl tehdejší Benedův zástupce.

To se však nelíbilo exministru Vojtěchovi, a ten ještě téhož dne, tedy 26. června 2018, zaslal Postráneckému podnět k prohlášení tzv. nicotnosti, tedy zneplatnění tohoto rozhodnutí. Zdůvodnil to tím, že k převedení došlo bez jeho vědomí a v rozporu s jeho dřívějším projevem vůle. Podle něj se tím obešlo výběrové řízení a další procesní pravidla. O převedení mohl rozhodnout prý pouze státní tajemník osobně a nikoli jeho zástupce. Postránecký Vojtěchovi vyhověl a rozhodnutí skutečně za nicotné o tři dny později prohlásil.

Philipp posléze opustil ministerstvo a dal se do služeb společnosti Agel, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče v Česku, kde dokonce chvíli působil i na pozici 1. místopředsedy představenstva. Jednání státu si nicméně nenechal líbit a podal na jednání superúředníka Postráneckého žalobu. Tu však Městský soud v Praze v květnu 2021 zamítl. Philipp se s takovým rozhodnutím nesmířil a podal proti rozsudku kasační stížnost na Nejvyšší správní soud.

Byla to velká zkouška

A ten mu teď dal za pravdu. Rozsudek Městského soudu v Praze Nejvyšší správní soud zrušil a k jednání Benedova zástupce uvedl, že sice je možné diskutovat o tom, zda byl oprávněn takto ze své pozice jednat, stále však jde o osobu, která vytváří vůli správního orgánu, tedy státního tajemníka, a jeho rozhodnutí je platné. „Rozhodnutí, kterým žalovaný prohlásil nicotnost, je tudíž nezákonné, stejně jako je nezákonný napadený rozsudek,“ dochází k závěru soud.

Na platnost rozhodnutí nemělo podle soudu vliv ani zmíněné neuzavření dohody mezi Vojtěchem a Benedou o výsledku výběrového řízení. Vzhledem k tomu, že výběr náměstka nevyžadoval Vojtěchův přímý souhlas, nejedná se o „vadu takové intenzity, která by působila nicotnost takového rozhodnutí.“

Jako žalované straně, která prohrála, tedy ministerstvu vnitra, uložil Nejvyšší správní soud uhradit Philippovi náklady řízení ve výši necelých 30 tisíc korun. Celou záležitost pak předal rezortu vnitra k dalšímu řízení.

„Osobně to byla pro mě velká zkouška. Nebylo to lehké období,“ sdělil k tomu Zdravotnickému deníku Tom Philipp, který v této souvislosti lituje, že nemohl kvůli tomu více pomáhat rezortu během vrcholící covidové pandemie. A dodává: „Nicméně mě to motivovalo a nezlomilo, jak asi aktéři této kauzy – Babiš, Adam, Postránecký – doufali.“

Philip nyní podle svých slov očekává, že ho současný náměstek ministerstva vnitra pro státní službu Petr Hůrka (ten na konci září ve své funkci končí – pozn.red.) vyzve k dalšímu jednání. Reakci ministerstva vnitra a jeho další plánovaný postup Zdravotnický deník zjišťuje.

Helena Sedláčková