Sídlo společnosti Novo Nordisk, Bagsværd, Dánsko Foto: Novo Nordisk

Novo Nordisk přikoupí biotechnologie, akvizice Seagenu Merckem se zadrhla

Dánská farmaceutická skupina Novo Nordisk se rozhodla posílit svou pozici na poli biotechnologií. Pod svá křídla chce zahrnout americkou společnost Forma Therapeutics, která se zaměřuje na léčbu vzácné nemoci, již ve Spojených státech trpí 70 až 100 tisíc lidí. Naopak obří akvizice, v níž figuruje americká skupina Merck (MSD), byla pozastavena, uvedla agentura Bloomberg.

Novo Nordisk nabízí více než miliardu dolarů (téměř 27 miliard korun) za akcie společnosti Forma Therapeutics, která sídlí v americkém státě Massachusetts. Dánská skupina chce posílit své portfolio v oblasti biotechnologií a v tomto konkrétním případě v oblasti léčby vzácných onemocnění krve.

„Máme ambici vybudovat divizi, která bude schopna stát se lídrem v léčbě i odstraňování příčin srpkovité anémie,“ uvedl Ludovic Helfgott, viceprezident dánské skupiny Novo Nordisk ve svém prohlášení.

Srpkovitá anémie je dědičné onemocnění krve, které se projevuje změnou tvaru červených krvinek z takzvaných promáčknutých piškotů právě na protažené srpky. Nemoc snižuje flexibilitu buňky, což má za následek mnoho různých komplikací, například selhávání kostní dřeně nebo krevního oběhu. Touto chorobou po celém světě trpí kolem 17 milionů lidí, ve Spojených státech se počet pacientů odhaduje na 70 až 100 tisíc.

Do konce roku bude hotovo

Dánská farmaceutická skupina, která se proslavila hlavně svými léky proti diabetu, nabídla za jednu akcii Forma Therapeutics 20 dolarů. To představuje více než 90procentní prémii oproti průměrné ceně akcií této společnosti za posledních 30 dní.

Není proto divu, že se akcie od čtvrtka obchodují právě v okolí 20dolarové úrovně, přičemž ještě poslední srpnový den zavíraly na hodnotě 13,40 dolaru. Podle agentury Reuters by oznámená akvizice měla být dotažena do konce v průběhu posledního čtvrtletí letošního roku.

Pokud k akvizici skutečně dojde, Novo Nordisk získá přístup k léčivému přípravku etavopivat, který je momentálně na začátku třetí fáze globálního testování. Už výsledky první fáze ukázaly zlepšení u pacientů s nějakou formou onemocnění červených krvinek.

Námluvy, které byly pozastaveny

Zatímco Novo Nordisk a Forma Therapeutics svou transakci nejspíše dovedou do úspěšného konce, jiné obchody se komplikují. Agentura Bloomberg v uplynulém týdnu přinesla informaci, že dlouho očekávaná akvizice Seagenu americkou skupinou Merck (MSD) byla pozastavena. Důvodem mají být neshody na ceně, za kterou MSD společnost Seagen převezme.

O akvizici se v kuloárech hovoří již několik měsíců. A neméně tak dlouho se také spekuluje o ceně, kterou by měla společnost MSD za Seagen zaplatit – kolem 40 miliard dolarů (přibližně 980 miliard korun). Nicméně nyní se podle agentury Bloomberg ukazuje, že takovou cenu MSD nehodlá zaplatit.

Aktuální tržní kapitalizace společnosti Seagan činí jen něco málo přes 28 miliard dolarů (asi 689 miliard korun), společnost MSD by v případě koupě za 40 miliard dolarů zaplatila akcionářům Seagenu prémii téměř 43 procent.

Největší akvizice za poslední tři roky

Hodnota Seagenu navíc začala výrazně růst od chvíle, kdy se o odkoupení společností MSD začalo nahlas spekulovat. Zatímco ještě na jaře se hodnota akcií Seagenu pohybovala mezi 130 a 140 dolary, od poloviny června začala růst až na 180 dolarů. Akcie této společnosti se tedy během několika málo týdnů zhodnotily o 38 procent. Momentálně naopak hodnotu ztrácejí s tím, jak se objevovaly pochybnosti o dokončení akvizice.

Pokud by obě strany nakonec nalezly shodu a našly cenový kompromis (například blízko aktuální tržní kapitalizaci Seagenu), šlo by o největší farmaceutickou akvizici od roku 2019. Tehdy skupina AbbVie koupila svého konkurenta Allergan za 63 miliard dolarů, a ve stejném roce Bristol Myers Squibb vydal 74 miliard dolarů za společnost Celgene.

Petr Musil