Ministr zdravotnictví chce občany motivovat k větší péči o své zdraví například lázeňskými pobyty zdarma. Foto: Svaz léčebných lázní

Na zimu některé objekty odstavíme, říká prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha

Přestože úhradová vyhláška zřejmě přinese lázním desetiprocentní navýšení úhrad, čeká tato zařízení velmi náročné období. V nadcházejícím roce se proto budou muset obejít bez investic, a navíc bude snaha směřovat péči mimo zimní období. Výsledkem bude, že se některé objekty na zimu zavřou, řekl ZD prezident Svazu léčebných lázní a zástupce segmentu v dohodovacím řízení Eduard Bláha.

Ministerstvo zdravotnictví v důvodové zprávě k úhradové vyhlášce uvádí, že by návrh měl přinést osmiprocentní navýšení pro všechny segmenty. Platí to u lázní?

Platí to i pro náš segment. Návrh ministerstva zdravotnictví počítal pro lázně s tímto růstem, současně pro ostatní následnou péči ministerstvo navrhovalo deset procent kvůli energetické náročnosti provozu. V připomínkovém řízení jsme proto předložili podklady o energetické náročnosti lázní, a tak doufáme, že návrh deset procent pro následnou péči lázně v konečné verzi úhradové vyhlášky nevynechá.

Bude toto navýšení stačit na pokrytí nákladů daných zvyšujícími se cenami energií a dalších komodit?

Ani případných deset procent skokový růst cen energií nevyváží. Zdravotnickým zařízením se snaží úhradová vyhláška pomoci zvládnout inflaci ve všech ostatních nákladových složkách. Energie by měl řešit stát zastropováním. Schválené stropy jsou sice stále vysoké a připraví zdravotnická zařízení o zisky, nicméně jim dovolí přežít.

Pokud stačit nebude, jak budete postupovat? Budete škrtat, a pokud ano, kde?

Nejen lázně, ale všechna zdravotnická zařízení se budou muset chovat velmi úsporně a je jasné, že to bude znamenat další rok téměř bez investic, což je po zaškrcených covidových letech velmi špatná zpráva pro budoucnost. V případě lázní většina z nás počítá s řízením provozu tak, aby se většina péče odehrávala mimo zimu. Jinými slovy, na zimu některé objekty odstavíme.

Bude výše úhrad daná návrhem vyhlášky dostatečná na to, aby váš segment v příštím roce udržel kvalitu a dostupnost péče?

V kombinaci se zastropováním cen energií ano. V době inflace a stále se prohlubující kapsy populace se ale tak jako tak nevyhneme tomu, že bude dostupnost péče klesat, zejména pro samoplátce.

Jak návrh vyhlášky hodnotíte, respektuje požadavky a dohody vašeho segmentu, které padly v dohodovacím řízení?

Hodnotíme jej velmi kladně. Dohody konstruované v květnu počítaly se čtyřmi procenty. Se zdvojnásobenám přišlo ministerstvo zdravotnictví samo a je aktivní i v tlaku na vládu se zařazením zdravotnických zařízení do skupiny zastropovaných odběratelů.

Má váš segment k návrhu zásadní připomínky?

Naše připomínka se týkala jen nerovnosti mezi lázněmi a ostatní následnou péčí, a tuto připomínku podle našich informací vyslyšelo.

-mk-