Foto: Pexels

Německem se valí vlna protestů praktických lékařů. Nelíbí se jim úspory ve zdravotnictví

Praktičtí lékaři v Německu se rozhodli, že dají jasně najevo, co si myslí o plánu spolkové vlády na úspory ve zdravotnictví. A na protest proti krácení peněz, které inkasují za péči o nové pacienty, uzavřeli své ordinace. Naposledy ve středu v Hesensku, jak informovalo několik odborných i místních deníků včetně Deutsches Ärzteblatt.

Ordinace mnoha praktických lékařů po celém Hesensku zůstaly ve středu uzavřené. Praktici z této spolkové země se připojili k celostátnímu protestu proti plánovaným úsporným opatřením ve zdravotnictví, která jsou součástí nedávno schváleného zákona o financování zdravotnictví.

Spolková vláda se tím snaží ušetřit několik miliard eur, jimiž plánuje snížit schodek hospodaření systému zákonného zdravotního pojištění, který letos dosáhne kolem 17 miliard eur (asi 435 miliard korun).

Praktici i pediatři uzavřeli ordinace

„Přesná čísla sice neznáme, ale z mnoha míst jsme měli zprávy, že se praktičtí lékaři k protestu připojí a své ordinace ve středu ponechají zavřené,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt Matthias Roth, mluvčí Hesenského sdružení lékařů systému zákonného zdravotního pojištění. K protestu se v Hesensku vedle praktických lékařů připojili také pediatři a lékaři pro mládež a dorost.

Lékaři požadují lepší podmínky, za nichž svou profesi vykonávají a trnem v oku jim je zejména zrušení nové pacientské regulace, která lékaři finančně motivovala k přijímání nových pacientů. Obávají se také rostoucích nákladů, a to zejména v souvislosti se zdražujícími energiemi, ale také s rekordní inflací.

Ta aktuálně v Německu převyšuje desetiprocentní hranici v meziročním vyjádření, a je tak de facto nevyšší od hyperinflační epizody ve 20. letech minulého století. Rekordní inflace vytváří další tlak na růst nákladů praktiků, a to v podobě vyšších mzdových požadavků personálu, který praktičtí lékaři zaměstnávají.

Vládní úspory zvyšují finanční tlak na praktické lékaře

„Pozorujeme, že (vládní úspory) jdou proti ambulantní péči, kde už je i tak nedostatečné finanční ohodnocení. V tuto chvíli tedy nemáme jinou možnost, než říci, že co je moc, to je moc, a ukázat, že takhle už to dál nejde,“ dodal Matthias Roth.

Roth dále varoval, že pokud by současný trend úspor měl pokračovat, řada praktických lékařů raději své ordinace uzavře a rozhodne se odejít do předčasného důchodu. „To vytvoří ještě větší nedostatek lékařů v ordinacích praktiků, což zhorší dostupnost základní lékařské péče,“ varoval mluvčí Hesenského sdružení lékařů systému zákonného zdravotního pojištění.

Předseda Sdružení praktických lékařů Hesenska Armin Beck se k varování přidal. „Obvyklá a osvědčená ambulantní péče by byla masivně ohrožena, pokud by byly realizovány vládní plány na úspory ve zdravotnictví,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt.

Pacienti by v takovém případě podle něho museli počítat s delšími čekacími lhůtami na objednání. „Ve venkovských oblastech by to znamenalo, že by lidé za svými praktiky museli dojíždět mnohem dále a také mnohem déle než nyní,“ dodal Armin Beck.

Další protest v podobě uzavření ordinací hesenští praktičtí lékaři chystají na konec listopadu. A pokud bude třeba, protesty budou pokračovat, zní odhodlání z jejich řad.

Protestuje se i v dalších spolkových zemích

Uzavření ordinací praktických lékařů v Hesensku nebylo zdaleka první protestní akcí svého druhu. Již minulou středu se ke stejnému kroku odhodlali praktici v Bádensku-Württembersku. Rovněž tamní praktici vyjádřili nespokojenost s úsporným plánem spolkové vlády, respektive spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha (SPD).

K uzavření ordinací se přidalo kolem 400 praktických lékařů. „Dostáváme se pod stále větší tlak,“ řekla předsedkyně Bádensko-württemberského sdružení praktických lékařů Nicola Buhlinger-Göpfarthová zpravodajskému portálu SWR.de.

Podle ní jsou praktici přetěžování, v čemž vidí obrovské riziko. „Pacienti se kvůli tomu musí smířit s delšími čekacími lhůtami na objednání k pravidelným prohlídkám. Namísto zlepšování podmínek pro praktické lékaře a vytváření pobídek pro ně, čelíme stále větším výzvám,“ dodala Buhlinger-Göpfarthová.

Petr Musil