Foto: Evropská unie, 2020

Onkologická péče pro Karlovarský kraj zůstane zřejmě v Chebu, stěhování do K. Varů odborníci nechtějí

Rozvoj onkologické péče v Karlovarském kraji bude soustředěn zřejmě v Chebu, nikoli v Karlových Varech, jak předpokládal generel Karlovarské krajské nemocnice a. s. (KKN). Karlovarský kraj chce vyhovět požadavkům onkologické společnosti, jejíž stanovisko je rozhodující pro získání peněz na investice do oboru, který je v Karlovarském kraji silně poddimenzován. Na rozpor mezi plány generelu KKN a postojem odborné onkologické společnosti upozornil minulý týden ve Sněmovně i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a dnes se jím zabývali i zastupitelé Karlovarského kraje.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) zastupitele opakovaně ujišťoval, že se kraj přizpůsobí požadavkům onkologické společnosti. „My se jednoznačně budeme řídit koncepcí rozvoje onkologické péče v Karlovarském kraji tak, jak ji stanoví onkologická společnost. To znamená, že projektový záměr, který my teď předkládáme, bude modifikován podle představ onkologické společnosti. Znamená to, předpokládám, že bude směřovat koncentrace prostředků na současné onkologické pracoviště v Chebu, které bude modernizováno i stavebně upraveno a přístrojově vybaveno,“ řekl ČTK Kulhánek.

Karlovarský kraj je jediným, ve kterém není Komplexní onkologické centrum zaměřené na péči o pacienty s rakovinou. Jediné nemocniční oddělení je v Chebu. V rámci přestavby karlovarské nemocnice se ale počítalo s tím, že se do největší krajské nemocnice přestěhuje i onkologická léčba.

Kraj by na investice do onkologického pracoviště mohl získat asi 350 milionů korun. I když kraj vyhoví požadavkům onkologické společnosti a ponechá pracoviště v Chebu, podle Kulhánka nemá nemocnice v Chebu v současné době dostatečnou absorpční kapacitu, to znamená, že není projekčně připravena tak velký objem prostředků využít. Část dotací by tak mohla být směřována i pro karlovarskou nemocnici.

Opozice dnes vedení kraje vyčítala, že nechala rozpor mezi plány KKN a požadavky onkologů dojít až do stavu, kdy může reálně hrozit, že kraj o dotace přijde. Opoziční zastupitel a předseda zdravotního výboru krajského zastupitelstva Petr Kubis (ANO) upozornil na to, že problém se vůbec nedostal na jednání výboru. Opoziční zastupitelka Gabriela Dostálová (ANO) uvedla, že kroky kraje naznačují, že by se chebská nemocnice měla utlumit a následně prodat. To ale hejtman důrazně odmítl.

Na jednání zastupitelů dnes vystoupil i poslanec Jan Kuchař (STAN), který ve Sněmovně jednání o onkologické péči v Karlovarském kraji inicioval. Navrhnul, aby se kraj zamyslel nad tím, jestli by nebylo vhodné aktualizovat a případně pozměnit generel KKN tak, aby nebyl v rozporu se stanovisky odborných společností. „Jestli jsme si nenalinkovali slepou ulici a rozjíždíme se do zdi,“ řekl Kuchař.

-čtk-