Foto: Pixabay

Osmiprocentní nárůst úhrad je nejnižší možný, reaguje rezort zdravotnictví na výhrady ministerstva financí k úhradové vyhlášce

Ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí s požadavkem ministerstva financí na přepracování úhradové vyhlášky tak, aby nedocházelo k deficitnímu hospodaření zdravotního systému. Osmiprocentní zvýšení úhrad pro příští rok je, s ohledem na očekávaný nárůst nákladů, nejnižší možné, sdělil Zdravotnickému deníku tiskový mluvčí rezortu Ondřej Jakob s tím, že návrh vyhlášky příští týden projedná Legislativní rada vlády.

Ministerstvo zdravotnictví nehodlá již zasahovat do parametrů úhradové vyhlášky pro příští rok. Její návrh navyšuje všem segmentům zdravotní péče úhrady o osm procent, a zároveň očekává celkové saldo zdravotních pojišťoven za rok 2023 ve výši 7,1 miliard korun. Proti tomu se však v připomínkovém řízení ohradilo ministerstvo financí, které žádalo přepracování návrhu, aby nedocházelo k deficitnímu hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění a dalšímu prohlubování „negativních tendencí v oblasti udržitelnosti financování českého zdravotnictví.“

Ministerstvo zdravotnictví tuto připomínku neakceptovalo, sdělil Zdravotnickému deníku tiskový mluvčí rezortu Ondřej Jakob. „Nastavený růst úhrad pro rok 2023 ve výši osmi procent je ten nejnižší možný, který zajistí poskytovatelům zdravotních služeb dostatek prostředků na překonání ekonomicky náročného roku 2023. Vyrovnání bilance a snížení růstu úhrad by vedlo ke zhoršení finančního zdraví poskytovatelů a ve svém důsledku i k zhoršení dostupnosti zdravotní péče,“ vysvětlil Jakob.

Rezort nicméně podle něj očekává vyrovnání bilance systému v roce 2024, a to především v souvislosti s nově schválenou automatickou valorizací platby za státní pojištěnce, která má přinést do systému další příjmy.

Návrh vyhlášky má v úterý podle Jakoba projednat Legislativní rada vlády. Ve Sbírce zákonu musí vyjít do 31. října.

-sed-