Foto: archiv ZD

Prezident včera vyznamenal také lékařky a lékaře

Prezident Miloš Zeman včera u příležitosti státního svátku udělil největší počet vyznamenání za své desetileté funkční období. Mezi 78 osobnostmi bylo také 9 lékařů a dvě lékařky.  Nejvyšší ocenění mezi držiteli titulu MUDr., a to Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. Třídy, získala im memoriam Milena Černá, ředitelka a později předsedkyně Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Medaili Za hrdinství dostal Jan Černý, předseda Spolku československých mediků, kterého zavraždili nacisté v roce 1939. Medaili Za zásluhy I. stupně byli oceněni mj.  profesorka Havrdová a profesoři Betka, Malý, Šlampa, Třeška a Zavoral (ředitel Ústřední vojenské nemocnice), ale také třeba exposlanec Boris Šťastný.

Vizitky lékařek a lékařů oceněných prezidentem republiky:

Milena Černá, in memoriam

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy

(za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva)

Milena Černá (24. dubna 1942 – 15. září 2021) – Lékařka, od roku 1993 ředitelka a později předsedkyně Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, věnovala se tématům sociální ekonomiky. Pražská rodačka do roku 1986 pracovala jako lékařka na Dermatovenerologické klinice Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Jako lékařka pomáhala disidentům. Po listopadové revoluci byla zvolena do pražského zastupitelstva, kde pracovala jako předsedkyně sociální komise. Byla také předsedkyní české pobočky Evropské sítě proti chudobě a pracovala i pro sdružení Rozkoš bez rizika. V roce 2021 jí byla udělena in memoriam Stříbrná medaile předsedy Senátu.

Jan Černý, in memoriam

Medaile Za hrdinství

Jan Černý (20. listopadu 1914 – 17. listopadu 1939) – Český student a studentský funkcionář, který byl popraven nacisty 17. listopadu 1939 poté, co nacisté tvrdě zasáhli proti studentům a uzavřeli české vysoké školy v reakci na události kolem pohřbu studenta medicíny Jana Opletala, kterého nacisté zastřelili během demonstrací u příležitosti výročí vzniku Československa. Byl jedním z devíti studentů a učitelů popravených 17. listopadu 1939. Studoval medicínu a již během studií se politicky angažoval, nejprve za Agrárníky a poté byl členem Vlajky. Byl také předsedou Spolku československých mediků, z funkce byl odvolán kvůli svým radikálním postojům. Den po Opletalově pohřbu důrazně intervenoval za propuštění českých studentů, kteří byli během nepokojů po pohřbu zadrženi německou policií. Poté byl zatčen a popraven. In memoriam mu byl udělen titul MUDr.

Prof. Jan Betka

Medaile Za zásluhy I. stupně

(za zásluhy o stát v oblasti vědy)

Jan Betka (12. ledna 1949) – Profesor, přední český otorinolaryngolog. Je předsedou Akademického senátu 1. LF UK, členem kolegia děkana, emeritním přednostou Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole.

Miloslav Kalaš

Medaile Za zásluhy I. stupně

(za zásluhy o stát)

Miloslav Kalaš – Lékař, odborník na interní lékařství, sociální lékařství a organizaci zdravotnictví. Ošetřující lékař prezidenta Zemana.

Prof. Eva Kubala Havrdová

Medaile Za zásluhy I. stupně

(za zásluhy o stát v oblasti vědy)

Eva Kubala Havrdová (14. srpna 1955) – Neuroložka, vedoucí Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Je také zástupkyní přednosty VFN pro vědu a výzkum. Zabývá se roztroušenou sklerózou, snaží se propojit neurologii a imunologii. Od roku 2003 je docentkou, od roku 2010 profesorkou. Vystudovala Fakultu všeobecného lékařství UK Praha. Byla na stážích v USA a Británii, je autorkou řady publikací a článků a přednáší.

Prof. Jaroslav Malý

Medaile Za zásluhy I. stupně

(za zásluhy o stát)

Jaroslav Malý (8. prosince 1946) – Lékař IV. interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové a lékařský náměstek ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové. V roce 2014 byl zvolen do Senátu jako nestraník za ČSSD, senátorem byl do roku 2020, kdy jako nezávislý kandidát mandát neobhájil. V roce 1971 dokončil studia na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové. Poté působil dva roky v Okresní nemocnici v Novém Bydžově, než v roce 1973 nastoupil na II. Interní kliniku Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové, kterou v letech 2001 až 2012 vedl. Profesor Malý byl v 70. letech v týmu, který poprvé v tehdejším Československu transplantoval dárcovskou kostní dřeň, čemuž se věnoval i v dalších dekádách. V minulosti byl rovněž vedoucím Oddělení klinické hematologie (1997-2001) a Onkologického centra FN (1998-2002). Od roku 2001 do roku 2012 řídil Katedru interních oborů FN. Získal řadu vyznamenání a cen.

Pavel Stodůlka

Medaile Za zásluhy I. stupně

(za zásluhy o stát v oblasti vědy)

Pavel Stodůlka (25. března 1965) – Lékař specializující se na oftalmologii – převážně na refrakční chirurgii, operace šedého zákalu a transplantace rohovky. Ve Zlíně založil oční kliniku Gemini, největší soukromou oční kliniku v Česku. Založil i výzkumné centrum pro oční chirurgii.

Prof. Pavel Šlampa

Medaile Za zásluhy I. stupně

(za zásluhy o stát v oblasti vědy)

Pavel Šlampa (3. prosince 1960) – Přednosta Kliniky radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně a uznávaný specialista v oboru radioterapie. Profesor Šlampa se věnuje i výchově mladých lékařů a podílí se na pedagogických publikacích. V Masarykově onkologickém ústavu v Brně pracuje už desítky let, na začátku své profesní kariéry působil dva roky i jako praktický lékař. Působí také v Mysliveckém spolku Větrov Věteřov.

Boris Šťastný

Medaile Za zásluhy I. stupně

(za zásluhy o stát)

Boris Šťastný (8. dubna 1970) – Lékař, někdejší poslanec a zdravotnický expert ODS, který se svým otcem, předním pneumologem Borisem Šťastným, provozuje síť ústavů Alzheimer Home pro osoby trpící demencí. Do skupiny patří společnost Senior Home Group, která poskytuje zdravotní péči prezidentu Miloši Zemanovi. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor všeobecné lékařství. Členem ODS byl v letech 1998 až 2003, byl také šéfem pražské ODS a pražským zastupitelem. Poslancem byl v letech 2006 až 2013. V minulosti působil jako poradce prezidenta České republiky Václava Klause a jako zdravotnický expert ODS. Jeho jméno je spjato s protikuřáckým zákonem a se zavedením elektronického receptu.

Prof. Vladislav Třeška

Medaile Za zásluhy I. stupně

(za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství)

Vladislav Třeška (13. listopadu 1957) – Lékař, profesor chirurgie. Přednosta Chirurgické kliniky Lékařské fakulty UK v Plzni, přednosta Transplantačního centra v Plzni a proděkan Lékařské fakulty UK v Plzni. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Zabývá se především chirurgií jater, cévní chirurgií a transplantologií.

Prof. Miroslav Zavoral

Medaile Za zásluhy I. stupně

(za zásluhy o stát v oblasti vědy)

Miroslav Zavoral (28. listopadu 1953) – Lékař, ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, ošetřující lékař Miloše Zemana. Vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy (1980), absolvoval postgraduální studium na Vojenské lékařské akademii Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové. V roce 2008 byl jmenován profesorem. Od roku 1997 zastával funkci přednosty 2. interního oddělení ÚVN, toto pracoviště vedl i poté, co se v roce 2004 změnilo na Kliniku gastroenterologie a hematologie a od roku 2005 na Interní kliniku 1. lékařské fakulty UK a ÚVN. Ředitele ÚVN je od července 2010. V roce 1999 převzal v Římě ocenění Evropské společnosti pro gastrointestinální endoskopii (ESGE) za organizaci osvětové kampaně prevence kolorektálního karcinomu. Byl vyznamenán čestným odznakem Armády ČR krále Přemysla Otakara II. V květnu 2021 byl jmenován do hodnosti brigádního generála ve výslužbě.

ČTK, red-