Foto: Pixabay

Slovenští lékaři podali již 2100 výpovědí, ustoupit zatím nemíní

2100 lékařů z 31 nemocnic po celém Slovensku již podalo výpověď. Řekl to Peter Visolajský, předseda Lékařského odborového sdružení (LOZ) po jednání na slovenském ministerstvu zdravotnictví. Dodal, že nejvíce výpovědí je podáno v největších nemocnicích – univerzitních a fakultních, ale přidali se i lékaři v menších zařízeních. Zároveň potvrdil, že někde se k výpovědím přidaly i zdravotní sestry.

„Opět jsme s ministrem zdravotnictví probrali našich osm požadavků, jak to už děláme celý rok. Každý jeden jsme podrobně probrali. Musím říci, že i na tomto setkání jsme dostali jen další přísliby. My ale potřebujeme vidět konkrétní řešení. Takže z naší strany se ani po tomto setkání nic nezměnilo,“ tvrdí Peter Visolajský.

Ministr zdravotnictví podle něj přislíbil odborářům, že požadavky bude komunikovat ostatním ministrům na úrovni vlády a že bude požadovat i systémové změny. Jako řešení vidí šéf LOZ i podpis memoranda v ministerstvu zdravotnictví. Ten by byl podle něj poslední tečkou za jednáními, avšak důležitější než podepsaný papír je konkrétní posun.

Za pár týdnů vyprší lékařům výpovědní doba a bez nich nemocnice nedokážou fungovat v plném režimu. „Vyzýváme všechny kompetentní, aby si naplno uvědomili vážnost této situace. Nestačí nám sliby, ty už posloucháme rok. Uvědomujeme si, že jde o nadrezortní problém, který nevyřeší samotné ministerstvo zdravotnictví, ale potřebujeme vidět konkrétní kroky. Až tehdy budeme mít naději, že se začne situace v našich nemocnicích zlepšovat,“ konstatuje Visolajský.

Odboráři proto potřebují vidět reálné kroky, které ukáží, že se začíná něco měnit. „Že zákony jsou předloženy do parlamentu a koalice bude pro ně hlasovat, řeší se nedostatek sester, mění systém vzdělávání. Jde v podstatě o požadavky zdarma, při vzdělávání lékařů stačí okopírovat český systém,“ dodává předseda LOZ.

Jozef Brezovský