Foto: Pexels

Úhradová vyhláška ve stomatologii nepokryje inflací zvýšené náklady. Podíl péče na pojišťovnu tak zřejmě zase klesne

Stomatologie bude dalším ze segmentů, kde úhradová vyhláška nezvládne pokrýt ani inflaci. Lze tak předpokládat, že se objem péče na pojišťovnu bude nadále zmenšovat, což se ale dělo i v minulosti. Na rozdíl od jiných segmentů je však u zubařů běžné, že si pacienti platí péči z vlastní kapsy, takže by ambulance i v ekonomicky náročné době měly přežít. I když ale české zdravotnictví zřejmě nemá podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera na tento segment dostatečné prostředky, hlavní pro pacienty je, že se zvedá kvalita onkologie či kardiologie – což jsou oblasti, které si, na rozdíl od péče o zuby, těžko zaplatíme.

Ministerstvo v důvodové zprávě úhradové vyhlášky uvádí, že by návrh měl přinést osmiprocentní navýšení pro všechny segmenty. Platí to u stomatologie?

Reálně to znamená, že to nepokryje inflačně navýšené náklady. Ze stomatologie se berou peníze 30 let. Jsme zvyklí, že se zase systém péče o pacienty zdravotních pojišťoven zmenší.

Bude navýšení stačit na pokrytí nákladů daných zvyšujícími se cenami energií a dalších komodit?

Nebude. Hlavním nákladem jsou mzdy, a na mzdy krajských a zdravotnických zařízení nemáme. Personál chce navýšení vyšší než osm procent, jinak odejde do krajské nemocnice. Tam dostane i třeba náborový příspěvek z veřejných peněz… Ve stomatologii je navíc velká náročnost na energie u výrobků – tam zatím jednáme. Pokud nám výrobky laboratoře nedodají, nebo to bude za nerealizovatelné ceny, tak výrobky nebudou.

Pokud tedy navýšení stačit nebude, jak budete postupovat?

Stomatologie se bude snažit přežít s tržbami za nadstandardní výkony (což jsou vlastně všechny moderní výkony), a budeme poslouchat divení, že pacienti těžko shánějí levného stomatologa v blízkosti bydliště. No ale za méně a méně peněz po mnoho let je prostě méně a méně stomatologie na pojišťovnu.

Bude výše úhrad daná návrhem vyhlášky dostatečná na to, aby váš segment v příštím roce udržel kvalitu a dostupnost péče?

Ta se snižuje 30 let. Zda to bude příští rok rychlejší či ne, to se teprve ukáže. Jako pacient jsem rád, že je u nás vyšší a vyšší kvalita onkologie a kardiologie. To je drahé. Na stomatologii už prostě asi český stát peníze nemá. Lidé si stomatologii zaplatí, onkologie ne. Tak to prostě je, jen je dobré to lidem říci. Asi by to i pochopili. Nebyly by nekonečné konflikty na téma, kdo mi „zadarmo“ opraví chrup, ideálně zítra.

Jak návrh úhradové vyhlášky hodnotíte, respektuje požadavky a dohody vašeho segmentu, které padly v dohodovacím řízení?

Primárně ano, ale pak se upravily nerovnoměrně jednotlivé úhrady výkonů – poslali jsme námitku a uvidíme. No a pak se vymyslely druhé „preventivní“ prohlídky, což by znamenalo více návštěv často zdravých pacientů, ale tím pádem i delší čekání těch nemocných na lékaře. Je to pravý opak toho, co je potřeba. Ale prý to lidé chtěli ve volbách. Dohodovací řízení tedy bylo jen jakýmsi východiskem pro jednání o vyhlášce…

Má váš segment k návrhu zásadní připomínky?

Všechny připomínky jsme zaslali, bylo jich hodně. Pokud jim ministerstvo nevyhoví, tak jim prostě, jako velmi často, nevyhoví, a nic s tím nejde nadělat. Zdravotnictví je přídělové a řízené úhradovou vyhláškou. Naštěstí si drtivá většina pacientů platí ze svého kvalitnější zubní péči a stav populace se tak zlepšuje bez ohledu na systém zdravotních pojišťoven.

-mk-