Sídlo společnosti Pfizer v americkém New Yorku. Foto: Norbert Nagel, Mörfelden-Walldorf, Německo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Vrcholí souboj o největší farmaceutickou firmu světa. Pfizer v tržbách předstihne Johnson & Johnson

Prodeje očkovací látky proti koronaviru i přípravku pro léčbu covidu-19 zřejmě letos způsobí střídání na trůnu žebříčku největších farmaceutických společností světa. Zatímco dosud bezpečně vládl americký gigant Johnson & Johnson, letos ho zřejmě poprvé předstihne jiný obr ze Spojených států. Napovídají tomu výsledky za prvních devět měsíců letošního roku, které farmaceutické společnosti postupně zveřejňují.

Mělo se to stát už v loňském roce, ale americká farmaceutická skupina Johnson & Johnson nakonec svou pozici největší farmaceutické firmy světa podle objemu tržeb uhájila. Jenže letos možná ke střídání na trůnu přece jen dojde. Na dosavadního lídra se totiž dotahuje jiný americký gigant, výrobce vakcín proti koronaviru a léku Paxlovid proti covidu, skupina Pfizer.

Obě firmy totiž zveřejnily své finanční výsledky za prvních devět měsíců letošního roku, včetně celoročního výhledu. A z obojího vyplývá, že Pfizer letos v objemu tržeb pokoří hranici 100 miliard dolarů, čímž předstihne Johnson & Johnson.

Pfizer vbíhá do cílové rovinky jako lídr

Výrobce vakcíny Comirnaty utržil za období od ledna do konce září 2022 přes 76 miliard dolarů (v přepočtu asi 1,9 bilionu korun). To je o 32 procent více než za prvních devět měsíců roku loňského. K dosažení stomiliardové hranice tak Pfizeru chybí asi 24 miliard dolarů. A podle dosavadního vývoje v jednotlivých kvartálech to bude docela těsné.

Třetí čtvrtletí totiž pro Pfizer znamenal meziroční pokles tržeb o šest procent a firma za červenec, srpen a září utržila „jen“ 22,6 miliardy. Aby tedy magickou „stovku“ překonala, bude potřebovat ve zbývajících třech měsících letošního roku zvýšit tržby alespoň o šest procent, ovšem v mezikvartálním vyjádření.

Pfizer si však věří a pro celý letošní rok odhaduje svoje tržby v intervalu 99,5 až 102 miliardy dolarů. Výrazně pomoci mu má zlepšený výhled prodejů vakcíny Comirnaty proti koronaviru, ale i léku Paxlovid pro léčbu onemocnění covid-19. Pfizer odhaduje tržby z prodeje očkovací látky v objemu kolem 34 miliard dolarů, v případě Paxlovidu pak asi 22 miliard.

Farmaceutická skupina Pfizer má rovněž dobře „našlápnuto“ z hlediska čistého zisku. V samotném třetím kvartále firma vydělala 8,6 miliardy dolarů (necelých 213 miliard korun), což představuje meziroční nárůst o šest procent. Za prvních devět měsíců je však meziroční nárůst zisku ještě mnohem výraznější. Pfizer vydělal o 42 procent více než za leden až září loňského roku. Čistý zisk za prvních devět měsíců už má Pfizer asi o 4,5 miliardy dolarů vyšší než za celý rok 2021 a dosáhl 26,4 miliardy dolarů (asi 653 miliard korun).

Johnson & Johnson se Pfizeru dívá na záda

To Johnson & Johnson odhaduje své letošní celoroční tržby v intervalu od 93 do 93,5 miliardy dolarů (kolem 2,3 bilionu korun). Tento výhled se oproti červencovému nepatrně zhoršil. Pokud by se však prognózy této společnosti naplnily, měla by tržby za celý letošní rok asi o 400 milionů dolarů nižší než loni.

Farmaceutický gigant vykázal za třetí kvartál tržby v objemu 23,8 miliardy dolarů, což je o necelá dvě procenta více než ve třetím čtvrtletí loňského roku. Za celých dosavadních devět měsíců pak tržby Johnson & Johnson dělají 71,2 miliardy dolarů (přibližně 1,8 bilionu korun). Zdá se tedy, že Johnson & Johnson už svého hlavního rivala Pfizer ve zbývajících třech měsících letošního roku nepředstihne.

A nejspíše se mu to nepodaří ani co do čistého zisku. Jak bylo zmíněno, Pfizer za prvních devět měsíců letošního roku vydělal přes 26 miliard dolarů, zatímco Johnson & Johnson jen necelých 14,5 miliardy. Johnson & Johnson by tak ve zbytku roku 2022 musel vykázat téměř stejně velký čistý zisk jako za první tři letošní kvartály dohromady a ještě spoléhat na to, že Pfizer svůj čistý zisk už nijak nenavýší.

J&J zůstane nejhodnotnější farmafirmou světa

V jedné disciplíně ale Johnson & Johnson své prvenství přece jen nejspíše uhájí. Jde o tržní hodnotu společnosti. V té má Johnson & Johnson bezpečný náskok. K 4. listopadu dosahovala tržní kapitalizace skupiny bezmála 450 miliard dolarů (asi 11,1 bilionu korun). Naproti tomu Pfizer investoři ke stejnému datu ocenili „jen“ na 265 miliard dolarů (přibližně 6,6 bilionu korun).

A nic nenasvědčuje tomu, že by se Pfizer ve zbytku roku nějak zázračně vyšvihl. Aby se tak stalo, musely by akcie Pfizeru do konce prosince přidat téměř 70 procent na své hodnotě, přičemž akcie Johnson & Johnson by musely stagnovat.

Petr Musil