Foto: Bystroushaak, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

K omezení prodeje nikotinových sáčků se vláda postavila pozitivně

Pozitivní stanovisko k navrhovanému omezení prodeje nikotinových sáčků zaujala na dnešním zasedání vláda. Vyplývá to z výsledků zasedání. Skupina poslanců pěti koaličních stran a opozičního hnutí ANO v novele prosazuje zejména to, aby si je nemohly volně kupovat děti. Podle předběžného návrhu měl kabinet schvalovat neutrální stanovisko s tím, že označí za nevhodnou navrhovanou kontrolní pravomoc Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Regulace prodeje nikotinových sáčků by byla podle poslanecké předlohy stejná, jako už platí pro tabákové výrobky nebo pro elektronické cigarety. Návrh zpracovalo spolu s poslanci ministerstvo zdravotnictví. Vyhláškou omezí ministerstvo od července příštího roku obsah nikotinu v nikotinových sáčcích a upraví také vzhled obalů, aby nebyly tolik lákavé pro děti.

„Nikotinový sáček se stává fenoménem zejména mladé generace, a to navzdory skutečnosti, kterou potvrzují i lékaři a adiktologové, že riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské u kohokoliv, tím spíše u dětí a mladistvých,“ napsali předkladatelé novely v důvodové zprávě. Poukazují na to, že v současnosti si může tyto výrobky koupit kdokoliv, kdykoliv a kdekoliv.

Předloha by zakázala prodej nikotinových sáčků lidem mladším 18 let. Omezení by platilo také pro automaty a pro e-shopy. Jejich provozovatelé by museli předem hlásit systém ověřování věku ministerstvu zdravotnictví. Zcela zakázán by byl prodej nikotinových sáčků ve zdravotnických zařízeních, ve školách nebo na akcích pro děti.

Nikotinové sáčky se vkládají do úst mezi dáseň a horní nebo spodní ret. Původně byly schválené pro ty, kteří se snaží odvyknout od kouření klasických cigaret. Odborníci ale evidují už 18 případů předávkování dětí spojených s užíváním nikotinových sáčků, ve dvou případech vedly až k bezvědomí.

Dva obdobné opoziční návrhy na omezení prodeje nikotinových sáčků jsou ve Sněmovně od poloviny června. Jedna z novel navíc reguluje i užívání těchto sáčků, jako je tomu u elektronických cigaret. Jiná opoziční předloha by omezila reklamu a propagaci nikotinových sáčků. Kabinet se k těmto návrhům postavil neutrálně, nebo záporně.

Předkladatelé aktuální novely chtějí, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení. Účinná by byla 15 dní potom, co by vyšla ve Sbírce zákonů. Prodejci by dostali tříměsíční lhůtu na to, aby se regulaci prodeje nikotinových sáčků přizpůsobili.

-čtk-