Nemocnicí roku byla vyhlášena nemocnice v Českých Budějovicích. Foto: Jihočeský kraj

Nemocnice roku stále stojí v Českých Budějovicích. Zdravotní pojišťovnou roku zůstává Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Nejlepší nemocnice roku 2022 stojí podle průzkumu neziskové organizace HealthCare Institute v Českých Budějovicích, stejně jako vloni a předloni. Jako druhá se umístila Nemocnice Strakonice (opět stejně jako vloni), na bronzové příčce pak Úrazová nemocnice v Brně. Zdravotní pojišťovnou roku zůstává i letos Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Následují Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, ty si oproti předchozímu roku vyměnily pořadí. Výsledky každoroční ankety byly včera již posedmnácté vyhlášeny na odborné konferenci Efektivní nemocnice, kterou institut každoročně pořádá.

Nejlepší nemocnice v Česku stojí podle výsledků ankety neziskové organizace HealthCare Institute (HCI) v jižních Čechách. Absolutním vítězem se stala stejně jako vloni a předloni Nemocnice České Budějovice, druhá v pořadí skončila opět Nemocnice Strakonice, třetí místo získala Úrazová nemocnice v Brně. Následuje Vojenská nemocnice Olomouc a na pátém místě je Nemocnice Boskovice.

Průzkum probíhal letos od února do srpna ve 148 zařízeních s akutními lůžky z celé České republiky. Autoři následně sestavili žebříček nemocnic ve čtyřech kategoriích: finanční zdraví, míra bezpečnosti a také spokojenosti ambulantních a hospitalizovaných pacientů a zaměstnanců nemocnic. Vyhodnocení projektu probíhá za pomoci strukturovaných postupů vycházejících z metodiky strategického nástroje pro měření výkonnosti organizací (Balanced Scorecard).

Důvěra v nemocnice zaznamenala maximum

V očích pacientů zvítězila mezi fakultními nemocnicemi Ústřední vojenská nemocnice v Praze (ÚVN, hlasovalo 42,5 tisíce pacientů), mezi ostatními nemocnicemi pak Karvinská nemocnice (hospitalizovaná pacienti) a Oblastní nemocnice Náchod (ambulantní pacienti).

Důvěra v nemocnice zaznamenala v průzkumu historické maximum – 77,5 procenta. To představuje nárůst o osm procentních bodů. Hospitalizovaní pacienti hodnotili nejlépe oddělení onkologie, kardiochirurgie a ortopedie. Naopak nejmenší spokojenosti dosáhlo oddělení ORL (ušní, nosní, krční), plicní a dermatologie (kožní).

V případě ambulantních pacientů byla nejlépe hodnocena ambulance ARO, nefrologie a kardiochirurgie. Nejnižší hodnocení získala ambulance traumatologie, diabetologie a mamologie. V roce 2022 bylo maximálně spokojeno s přístupem lékaře 81 procent respondentů, tj. o 2,2 procentní body méně než v roce 2021 (83,2 procent).

V kategorii finanční zdraví zvítězila mezi fakultními zařízeními (znovu) Fakultní nemocnice Plzeň, mezi ostatními nemocnicemi Nemocnice České Budějovice.

Autoři průzkumu v této souvislosti uvedli, že v oblasti výše průměrné mzdy si zachovávají dominantní postavení organizace spadající přímo pod působnost ministerstva zdravotnictví. Z deseti nemocnic vyplácejících nejvyšší mzdy je devět „přímo řízenek“. V celkovém hodnocení finančního zdraví mezi prvními deseti figuruje šest přímo řízených organizací.

Online nejlépe komunikuje Fakultní nemocnice Ostrava a z nefakultních nemocnic pak Nemocnice Havířov. Poprvé bylo letos hodnoceno i zabezpečení webových stránek nemocnice, kde se vítězi staly Fakultní nemocnice Plzeň a Oblastní nemocnice Jičín.

Nejlepší pojišťovnou zůstává ta nejmenší

HCI letos poosmé vyhlásila také výsledky ankety týkající se českých plátců. Průzkum hodnotil komunikaci všech sedmi zdravotních pojišťoven s pojištěnci a zdravotnickými zařízeními. Zdravotní pojišťovnou roku se stala znovu nejmenší Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Ta je také nejoblíbenější mezi ambulantními lékaři. mezi pojištěnci pak Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP.

Na druhém místě skončila již zmíněná VZP a bronzovou příčku obsadila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Obě si v tomto případě oproti loňskému roku prohodily pozice. VZP hodnotili nejlépe ředitelé nemocnic a byla oceněna i za nejlepší preventivní programy pro dospělé a děti a dorost. V online komunikaci zvítězila RBP, zdravotní pojišťovna, nejlépe zabezpečené webové stránky měla podle autorů průzkumu Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

-sed-