Foto: Pixabay

Slovenské ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby mohly léky předepisovat i sestry. Odpovědnost zůstává na lékařích

V Česku i na Slovensku se už léta mluví o rozšíření kompetencí sester jakožto vysokoškolsky vzdělaných zdravotnických pracovnic. Slovenská vláda v návrhu novely zákona o lécích a zdravotnických prostředcích poprvé umožňuje sestrám a porodním asistentkám léky a zdravotnické prostředky předepisovat. Momentálně je návrh v meziresortním připomínkovém řízení. Pokud bude novela schválena, podle Ministerstva zdravotnictví SR by měla začít platit od 1. března 2023. Sestry a porodní asistentky by tak mohly vystavovat předpisy na základě pokynu a indikace lékaře. Ministerstvo argumentuje tím, že už se to v praxi děje, proto tomu chce dát legislativní rámec, a tím, že ze strany sester půjde jen o administrativní činnost.

„Pověření od lékaře-specialisty na předepisování zdravotnické pomůcky může mít sestra nebo porodní asistentka nejvýše na dobu dvanácti měsíců, kromě pověření pro pacienty s trvalou a nezvratnou inkontinencí třetího stupně a při trvalé a nezvratné stomii, kde je platnost neomezená,“ uvedlo Ministerstvo zdravotnictví SR. Sestra může také pořídit preskripční záznam, lidově recept, předepisujícím však zůstává lékař. „Hlavním důvodem bylo ulehčit lékařům při preskripci, zejména u chronických a polymorbidních pacientů,“ vysvětlili zástupci ministerstva pro Zdravotnický deník. Resort argumentuje tím, že v jiných zemích jde o běžnou praxi. Předepisovat léky a zdravotnické pomůcky mohou sestry v Polsku, ve Velké Británii, v Irsku, v USA nebo ve skandinávských zemích.

Větší zátěž pro sestry

Sestry jsou pro to, aby jim byly přiznány větší kompetence, ale myslí si, že je návrh v této podobě nesystémový. „Po detailnější analýze zjišťujeme, že to nebude ‚předepisování‘, ale pouze ‚vystavení receptu‘, což je rozdíl. Odpovědnost má lékař, ale práci udělají sestry,“ zhodnotila pro Zdravotnický deník prezidentka Slovenské komory sester a porodních asistentek (SKSaPA) Iveta Lazorová. Sestry si myslí, že jim návrh pouze přidává větší pracovní zátěž bez náležité odměny. Své připomínky zaslali i státnímu tajemníkovi ministerstva zdravotnictví Róbertovi Babeľovi.

I poslanec parlamentního zdravotnického výboru Richard Raši (nezařazený, Hlas-SD), který je zároveň všeobecný lékař a úrazový chirurg poznamenal: „Sestry a porodní asistentky, kterých je akutní nedostatek, jsou v systému přetížené a my jim přidáváme další povinnosti. Na druhou stranu víme, že tento postup se často již v ambulancích děje a díky novele zákona bude probíhat v souladu se zákonem.“ Problém může být iv tom, že resort návrh nekonzultoval se stavovskými organizacemi sester ani lékařů, prý pro údajný nedostatek krátkost času. Zástupci resortu dodali, že zdravotnická obec může své připomínky předložit v meziresortním připomínkovém řízení.

Poslanec Raši se jako lékař ptá, zda bude sestra umět vyhodnotit, že léky, které pacientovi předepisuje, nejsou v kontraindikaci s jinou léčbou, kterou mohl mezitím dostat u jiného specialisty, „Lékař umí vypsat pacientovi léky na tři měsíce. Podle mého odborného názoru by měl lékař pacienta po třech měsících také vidět a zjistit, zda léčba pacientovi zabírá a zda nemá nežádoucí účinky. Mám za to, že to pacient neumí vždy posoudit svůj zdravotní stav, například vyhodnotit, zda je jeho kašel způsoben nějakou alergií, nebo léky na tlak, které užívá. A není to ani jeho úkolem, na to tady je lékař,“ uvedl Raši pro Zdravotnický deník. Návrh podle něj vyžaduje širší diskusi, některé věci by se nemuseli řešit přesunutím kompetenci na sestru, ale širším zavedením telemedicíny do praxe, myslí si.

Prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová k tomu říká, že sestry budou využívat standardizovaný postup ve smyslu otázek a kontroly pacientů – tedy zda pacient nemá změnu stavu, který by vyžadoval zásah lékaře, případně alespoň rutinní kontroly s přesně stanovenými kontrolními parametry. „I v současnosti to sestry dělají, ale nemají na to kompetenci danou legislativou, což je problém,“ uvedla Lazorová.

Prezidentka SKSaPA Lazorová tvrdí, že sestry jsou ochotny převzít na sebe nové kompetence, ale za jasně stanovených podmínek odpovědnosti a také odměňování za tyto činnosti. Poznamenala ale, že návrh v této podobě považují sestry v primární sféře pouze za přidávání administrativních povinností, kterých už nyní, při slabém ohodnocení jejich práce, mají mnohem více, než zvládají realizovat.

Úspora času i peněz

Poslanec, exministr zdravotnictví a dětský kardiolog Marek Krajčí (OĽaNO) pro Zdravotnický deník řekl, že uvolnění pravomoci pro zdravotní sestry předepisovat léky na základě pověření lékaře je určitě krok správným směrem, který odpovídá zdravotnickému programu OĽaNO a programovému prohlášení vlády. V něm se hnutí zavázalo, že navrhne, aby sestry jako vysokoškolsky vzdělané zdravotnické profesionálky mohly převzít část kompetencí lékařů a jejich status se přibližoval ke kolegyním pracujícím ve vyspělých evropských zdravotních systémech.

Lazorová za pozitiva návrhu označuje, že přinese finanční úsporu z hlediska efektivity využívání zdrojů, úsporu času pacientů i jejich příbuzných, ušetření jejich nákladů na dopravu a odbourání určité zátěže lékařů při stejném efektu péče. Opakuje však, že sestry tyto činnosti dělají i v současnosti, ale nelegálně, protože to nemají v kompetencích. Proto je podle ní třeba stanovit jasná pravidla. Považuje za nepochopitelné, že nikdo z ministerstva změnu se sestrami nekonzultoval.

I lékaři si myslí, že předepisování léků sestrami by mohlo být – za přísně určených pravidel – přínosem. „Vzhledem k nedostatku lékařů a jejich vysoké zátěži může taková kompetence částečně ulehčit lékařům, zejména v oborech, kde je vysoká zátěž pro předepisování léčby. Přináší to však i zodpovědnost pro konkrétního zdravotnického pracovníka za takový úkon,“ uvedli představitelé Slovenské lékařské komory (SLK) ve vyjádření, které Zdravotnickému deníku poskytla manažerka pro komunikaci a média SLK Nancy Závodská. „Z důvodu minimalizování rizik SLK v rámci meziresortního připomínkového řízení navrhuje, aby sestra mohla, se souhlasem lékaře, vypsat recept pouze na léky, které pacient dlouhodobě užívá, tedy u chronických pacientů,“ doplnila Závodská.

Sestry žádají jasná pravidla

Sestry proto žádají o svolání pracovní schůzky odborníků, kde by prodiskutovaly své připomínky spolu s dotčenými zástupci lékařů, aby v budoucnu nedocházelo k nedorozuměním v chápání tohoto právního předpisu. Zároveň by se předešlo dalším konfliktům mezi sestrami a lékaři. „Také doporučujeme tak, jak to bylo v minulosti zažité a odůvodněné, aby ve stádiu přípravy materiálu byla ze strany ministerstva zrealizována setkání a diskuse odborníků a ti by se měli prostor pro odborné vyjádření k dané problematice, která se přímo dotýká výkonu jejich praxe,“ zdůraznila Lazorová.

Pro Zdravotnický deník doplnila, že krom ambulantních sester a porodních asistentek by v praxi měly mít kompetenci předepisovat vybrané léky, pomůcky a dietetické potraviny i sestry pracující v agenturách domácí ošetřovatelské péče, protože by to velmi usnadnilo život pacientům a jejich příbuzným. „Zdržování lékařů předepisováním léků, pomůcek či dietetických potravin pro pacienty, kteří jsou diagnostikováni, nastavení pro léčbu a – zjednodušeně řečeno – potřebují jen kontroly a recepty, je v dnešní době zbytečným plýtváním času a peněz nás všech. Samozřejmě, že tuto kompetenci by měla mít příslušně vzdělaná sestra, ne každá,“ uzavřela Lazorová.

Lucia Hakszer