Bionaut je velký jako zrnko rýže. Foto: Bionaut Labs

Tým, který stvořil Face ID, vyvíjí miniaturní roboty pro doručování léků do mozku

Říkají jim Bionauty. Jde o miniaturní roboty, kteří budou schopni dodat léčivý přípravek na to místo v těle, kde bude jeho aplikace nejúčinnější. Americká společnost Bionaut Labs vyvíjí technologii, díky níž bude možné mnohem efektivněji léčit například Parkinsonovu či Alzheimerovu chorobu nebo následky mozkové příhody, uvedl britský list Financial Times.

Společnost Bionaut Labs se sídlem v kalifornském Los Angeles získala od investorů více než 43 milionů dolarů (přes miliardu korun) na financování klíčových testů, během kterých se má prokázat, že Bionauty, miniaturní roboti, jsou bezpeční a efektivní.

Pomocí Bionautů by mělo být možné dostat lék či léčivou látku kamkoli v lidském těle tak, aby jeho užití bylo co nejúčinnější při léčbě konkrétní choroby. Tým, který mimo jiné stvořil pro technologickou společnost Apple identifikační aplikaci Face ID, chce nyní dokázat, že použití Bionautů bude bezpečné a efektivní rovněž při léčbě chorob centrálního nervového systému. Bionauty by měly být schopny doručovat léky přímo do mozku, píše britský list Financial Times.

Parkinson, Alzheimer i mozkové příhody

Peníze na ambiciózní projekt poskytlo sedm nových investorů včetně izraelského fondu Deep Insight nebo kanadského fondu Sixty Degree Capital. Bionaut Labs podle listu Financial Times začíná s testováním podávání léku pro léčbu určitého typu mozkového nádoru a vzácné dětské neurologické poruchy známé jako Dandy-Walkerův syndrom, kde miniaturní robot bude využit k proražení díry do cysty.

Společnost Bionaut Labs doufá, že v budoucnu bude moci své miniaturní roboty využít také při léčbě více rozšířených chorob jako Parkinsonova, Alzheimerova nebo Huntingtonova. Nebo také při léčbě následků cévních mozkových příhod.

Spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Bionaut Labs Michael Shpigelmacher je přesvědčen, že dálkově ovládaní miniaturní roboti mají potenciál otevřít cestu k léčbě chorob přímo „ve svatém grálu mozku“, napříč centrálním nervovým systémem a „mohou jít ještě dál“. Podle něho by roboti mohli najít využití také v diagnostice, například při biopsii.

„V lidském těle je strašně moc míst, která nemohou být za pomoci současné vědy jednoduchým způsobem dosažena,“ řekl Shipgelmacher listu Financial Times. Roboti, které společnost Bionaut Labs vyvíjí, měří jen několik málo milimetrů a jejich součástí je silný mikromagnet. Díky své malé velikosti mohou být dopraveni do hlavy pacienta pomocí injekce a následně prostřednictvím magnetických polí mohou být dopravováni do cílové oblasti. Tam vypustí lék a poté mohou být dopraveni zpět ke vpichu a vyjmuti z těla ven.

Postupují pečlivě, chválí neurochirurg

Shpigelmacher si uvědomil, že dosavadní způsob léčby nejrůznějších nemocí přináší řadu rizik spojených s tím, že lék fakticky koluje celým tělem, což způsobuje vedlejší nežádoucí účinky. „To mi coby robotikovi nedávalo smysl. Robotika má za úkol zrychlovat svět kolem vás, a to nejpřesnějším možným způsobem,“ dodal.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil Bionaut Labs používat svá zařízení pro účely léčby vzácných onemocnění u lidí, aby se urychlila jejich cesta klinickými testy. Společnost provedla několik studií na zvířatech, kde optimalizovala velikost a rychlost minirobotů, aby nedošlo k poškození tkání.

Profesor neurochirurgie Pensylvánské univerzity Iahn Cajigas Gonzáles nevěřil, že by technologie mohla fungovat, když o ní slyšel poprvé. „Když slyším o jakékoli technologii, moje největší obava je: bude bezpečně nasazena? A vše, co jsem viděl, když jsem navštívil jejich (Bionaut Labs) zařízení, že jsou opravdu velmi pečliví v každé fázi své cesty. Takže si myslím, že by to mohlo zaplnit velmi důležité místo v medicíně,“ řekl Gonzáles listu Financial Times.

Miniroboti pod drobnohledem vědců

O miniaturních robotech, kteří kolují lidským organismem a doručují léky přesně k postiženému místu, se už nějakou dobu hovoří a píše ve vědeckých časopisech. Loni v časopise Frontiers in Robotics and AI vyšla studie, jejíž autoři právě takové roboty zkoumali.

A zjistili, že když jsou ovládáni pomocí magnetických polí, jsou schopni se pohybovat i proti proudu tekutin, šplhat, pohybovat se po nervových tkáních, jako je mícha, a ukládat látky na přesně určená místa.

Onemocnění centrálního nervového systému mohou být obtížně léčitelná. „Podání léků orálně nebo intravenózně, například za účelem cílení na rakovinu nebo neurologická onemocnění, může ovlivnit oblasti těla a nervového systému, které s nemocí nesouvisejí,“ vysvětlil pro portál Weforum.org Lamar Mair z americké společnosti Weinberg Medical Physics, která se zabývá vývojem zdravotnických, technologií a která byla průmyslovým partnerem zmiňované studie. „Cílené podávání léků může vést ke zlepšení účinnosti a snížení vedlejších účinků díky nižšímu dávkování mimo cíl,“ dodal.

-cik-