Předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus. Foto: Senát ČR

V čele senátního zdravotnického výboru zůstane Roman Kraus, výbor má nově devět členů

Předsedou senátního výboru pro zdravotnictví setrvá i v dalším období Roman Kraus (ODS). Oproti předchozímu období přitom výbor o jednoho člena posílí – místo osmi nyní bude mít devět křesel. Mezi nové členy přitom patří kardiochirurg Jan Pirk, dětský kardiolog Bohuslav Procházka a anestezioložka Věra Procházková.

V čele výboru pro zdravotnictví by měl další dva roky zůstat Roman Kraus, který vede výbor od roku 2020. Krausův senátorský mandát potrvá do roku 2026, před svým působením v senátu byl do roku 2019 po 12 let ředitelem FN Brno.

Zdravotnický výbor přitom po volbách opustili dva členové – Jan Žaloudík, který již post neobhajoval, a Alena Dernerová, jež vyšla z volebního boje v Mostě neúspěšně. Lumír Kantor, dosavadní místopředseda výboru, jenž znovu kandidoval v Olomouci, si křeslo udržel. Výbor se navíc pro nadcházející období o jedno křeslo rozšíří, takže v něm bude zasedat devět senátorů. Mezi nimi jsou tři nové tváře.

Kardiochirurg Jan Pirk (za TOP 09) v minulosti působil jako dlouholetý přednosta kardiocentra pražského IKEM. Provedl přes 7000 operací, z toho několik stovek úspěšných transplantací srdce. Jako první v ČR provedl v roce 2007 kombinovanou transplantaci srdce a plic, v roce 2012 pak lékaři IKEM pod jeho vedením jako první na světě voperovali pacientovi místo srdce dvě speciální čerpadla na baterie, za což Pirk získal cenu Lékař roku. Kritiku ovšem vzbudily jeho názory na pandemii covidu. Byl jedním ze signatářů prohlášení, v němž v květnu 2021 některé osobnosti vyzvaly k uvolňování opatření, protože mohou mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku.

Dalším lékařem, který nově usedne ve zdravotnickém výboru, je Bohuslav Procházka (KDU-ČSL). Ten už během volební kampaně akcentoval nedostatek dětských lékařů a problém dětské obezity, jimž by se chtěl věnovat. Procházka pracuje jako dětský lékař se specializací na dětskou kardiologii, který se celý život věnuje civilizačním chorobám a jejich prevenci u dětí. Působí také například v Akreditační komisi ministerstva zdravotnictví a v atestačních komisích.

Třetí novou tváří je Věra Procházková (ANO), která by se při svém působení v senátu chtěla věnovat lázeňství či paliativní péči. Procházková v minulosti pracovala na ARO v Nemocnici Sokolov, kde byla i ředitelkou a jednatelkou. Působila také ve statutárních orgánech společnosti Karlovarská krajská nemocnice, krátce působila také jako předsedkyně představenstva. Byla členkou strany Suverenita – Blok Jany Bobošíkové, za kterou neúspěšně kandidovala do karlovarského i krajského zastupitelstva. V roce 2016 se stala členkou hnutí ANO, za které byla v roce 2016 zvolena do zastupitelstva Karlovarského kraje a o rok později do poslanecké sněmovny. Mandáty v roce 2020, respektive 2021, neobhájila.

Procházková, Procházka i Pirk jsou členy zdravotního výboru, k nimž dále patří Ondřej Šimetka (ODS) a Ivo Trešl (STAN). Vedle Lumíra Kantora pak na postech místopředsedů zasedají Tomáš Fiala (ODS) a Karel Zitterbart (STAN).

Do senátu se ve volbách probojovali ještě další dva lékaři – ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý (TOP 09) a kardiolog Zdeněk Matušek (ANO), ti však ve zdravotním výboru nezasednou.

-mk-