Břetislav Shon. Foto: Nemocnice České Budějovice

Ve věku 73 let zemřel bývalý ředitel českobudějovické nemocnice Břetislav Shon

Ve věku 73 let zemřel bývalý ředitel českobudějovické nemocnice Břetislav Shon. Nemocnici vedl v letech 2005 až 2019 a zahájil její modernizaci, která stále pokračuje. Novináře o Shonově úmrtí informovala v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Iva Nováková.

„Za dobu působení Břetislava Shona ve funkci předsedy představenstva pokračovala transformace českobudějovické nemocnice ve špičkové moderní a prosperující zdravotnické zařízení. Pod jeho vedením byl vytvořen takzvaný generel přestavby nemocnice, která probíhá od roku 2013 a bude dokončena v roce 2025,“ uvedl současný ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek. Součástí modernizace je opuštění dolního areálu nemocnice, který se nachází několik stovek od horního areálu, kde je většina zázemí. „Vznikne tak monoblok akutní lůžkové péče,“ uvedl Šnorek.

Shon vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, na které promoval v roce 1975. V letech 1975 až 1997 pracoval jako lékař urologického oddělení českobudějovické nemocnice. Mezi lety 1997 a 2006 urologické oddělení jako primář vedl.

„Nepotrpěl si na oficiality, byl férový, rovný a vždy dával najevo svou bezprostřednost a selský rozum. Tak jako byl náročný na sebe, byl náročný i na své okolí. Pracoval bez ohledu nejen na pracovní dobu, ale i na denní dobu, víkendy či svátky. V nejtěžších chvílích uměl povzbudit své spolupracovníky, kteří se na něj mohli kdykoliv obrátit,“ řekl Šnorek.

-čtk-