Foto: Pixabay / koláž ZD

VZP bude letos hospodařit se schodkem 1,5 až 3,5 mld. Kč, menším, než plánovala

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude letos zřejmě hospodařit se schodkem 1,5 až 3,5 miliardy korun podle vývoje nákladů na péči v posledních dvou měsících roku. Po jednání správní rady to dnes řekl její místopředseda Miroslav Kalousek (TOP 09). Schodek je i navzdory zdravotní péči o uprchlíky z Ukrajiny nižší, než pro letošní rok pojišťovna plánovala, měl být 5,9 miliardy korun. Podobný plánuje i pro příští rok, výdaje převýší příjmy o 5,5 miliardy korun. Na příspěvky z fondu prevence na rok 2023 půjde celkem 981 milionů korun, příspěvek na lyžařské kurzy pro děti sedmých a osmých tříd ve výši šest až sedm tisíc korun, jak na začátku listopadu na programové konferenci TOP 09 zmínil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, mezi nimi nejsou.

„Saldo bude mírně schodkové, nicméně bude pokryto z přebytků na běžných účtech zdravotní pojišťovny,“ uvedl k plánu na příští rok předseda správní rady, poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). Na těch měla největší zdravotní pojišťovna na konci letošního října 15 miliard Kč a na rezervním fondu 3,3 miliardy korun.

V záporných číslech při srovnání příjmů a výdajů skončila pojišťovna už loni, schodek byl 3,94 miliardy korun, zhruba o 5,7 miliardy Kč lepší, než pojišťovna očekávala. Hospodaření se vyvíjí lépe, než se čekalo, přestože pojišťovna vydala více než 1,13 miliardy korun na léčbu ukrajinských uprchlíků.

U pojišťovny se jich registrovalo od konce února, kdy válka na Ukrajině začala, asi 357.000. Nějakou zdravotní péči čerpalo dosud 140.000 ukrajinských uprchlíků, u více než tří čtvrtin z nich stála pod 5000 korun. U 54 osob byla dražší než milion korun.

Zdravotní péči mají uprchlíci v ČR hrazenou státem 150 dní od udělení víza, dál platí stát jen za děti, rodiče malých dětí a seniory. Ostatní dospělí, pokud chtějí zůstat v systému veřejného zdravotního pojištění, musí pojišťovně oznámit, kdo za ně dál bude pojistné platit nebo ho začít hradit sami. V současné době je v ČR déle 187.000 z nich, 55 procent pojišťovnu kontaktovalo. Ta ale nemá možnost zjistit, jestli povinnost nesplnili nebo se vrátili na Ukrajinu.

V Česku působí sedm zdravotních pojišťoven, u VZP je zhruba 59 procent populace. Na zdravotní služby pojišťovna v příštím roce plánuje vydat asi 270,1 miliardy korun. Rezervní fond naplní na 3,6 miliardy korun. Nejvíc peněz půjde o segmentu nemocniční péče, kam pojišťovna pošle 139 miliard Kč, meziročně o 8,5 procenta víc. Stejný nárůst má i ambulantní péče, kam je plánováno 66 miliard korun. Nejvyšší meziroční nárůst je pro zdravotnickou záchrannou službu, částka 3,5 miliardy korun je vyšší o 44 procent. Podle Philippa se tím srovnává podíl plateb krajů a zdravotní pojišťovny na polovinu. Desetiprocentní nárůst je plánovaný u následné lůžkové péče, kam půjde 20 miliard korun.

Příspěvky na prevenci 2023 schváleny bez lyžařských kurzů

Na příspěvky z fondu prevence na rok 2023 půjde celkem 981 milionů korun, příspěvek na lyžařské kurzy pro děti sedmých a osmých tříd ve výši šest až sedm tisíc korun, jak na začátku listopadu na programové konferenci TOP 09 zmínil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, mezi nimi nejsou.

„Správní rada se na svém dnešním jednání tímto podnětem nezabývala, nicméně ho zpracovává vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ uvedl předseda správní rady poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). Správní rada podle něj částku na jednotlivé příspěvky z fondu prevence rozdělila už na svém říjnovém jednání. Pokud by se schvaloval příspěvek nový, muselo by se tak stát na posledním letošním zasedání rady 19. prosince. Také by bylo nutné snížit částky na příspěvky stávající.

Ty se pohybují nejčastěji v řádech stovek až tisíce korun, vyšší jsou například na speciální diety pro nemocné děti. VZP dětem přispívá například na pohybové aktivity nebo neplacená očkování. Další menší pojišťovny přispívají na školy v přírodě nebo letní dětské tábory 500 až 1500 korun. Philipp připomněl, že i VZP je již v minulosti hradila.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek nicméně potvrdil, že pojišťovna na možnosti příspěvek na lyžařské kurzy zavést pracuje. „Chceme o tom diskutovat i proto, že ostatní pojišťovny ve svém portfoliu takový příspěvek mají,“ uvedl. Muselo by se podle něj diskutovat o parametrech, které by naplňovaly poslání preventivních programů. „Musíme racionálně diskutovat o tom, zda pro příští rok vytvoříme prostor pro případnou rozpočtovou změnu a zajištění zdrojů,“ dodal.

Podle místopředsedkyně správní rady Věry Adámkové (ANO) zatím rada od vedení nedostala k rozhodování žádné podklady ani propočty nákladů. Podobný příspěvek na dětské pobyty je podle ní správný, diskuse by ale měla vést o jeho výši.

-čtk-