Ilustrační foto: Sébastien Bertrand/ Wikimedia, licence CC BY 2.0

Evropská komise vyzývá k zapojení do konzultační sítě pro evropské HTA

Evropská komise zveřejnila výzvu k zasílání přihlášek do konzultační sítě pro hodnocení zdravotnických technologií (HTA) zřízené podle unijního nařízení o HTA. Přihlásit se může prakticky jakákoli soukromá či nevládní organizace, která se o téma provádění HTA na evropské úrovni zajímá a má své zastoupení ve více zemích EU. Přihlášky je možné zasílat do 17. února, informovala Evropská komise v tiskové zprávě.

Evropská komise zveřejnila tento týden otevřenou výzvu k zasílání přihlášek do „sítě zúčastněných subjektů“ pro hodnocení zdravotnických technologií (HTA) podle nařízení o HTA (EU) 2021/2282. To vstoupilo v platnost v polovině ledna a od roku 2025 zavádí společná pravidla pro hodnocení zdravotnických technologií vstupujících na trh EU. Předpis mimo jiné ukládá Evropské komisi zřídit konzultační síť, která má podpořit činnost koordinační skupiny pro evropské HTA ustavené nařízením a složené ze zástupců členských států EU (za ČR jsou to zástupci SÚKL).

Do sítě zřizované podle článku 29 nařízení o HTA se může přihlásit prakticky jakákoli organizace, která se o téma společného HTA na evropské úrovni z jakéhokoli důvodu zajímá. Může jít o soukromé firmy, nevládní pacientské či spotřebitelské organizace, ale také třeba odborné a vědecké společnosti. Podmínkou je, aby měla zastoupení ve více členských zemích EU.

Koordinační skupina pro HTA se na síť může obrátit o radu či konzultaci. „Aby byla zajištěna inkluzivnost a transparentnost společné práce, měla by koordinační skupina v zájmu unijní spolupráce na hodnocení zdravotnických technologií spolupracovat se všemi organizacemi zúčastněných subjektů a intenzivně s nimi konzultovat,“ vysvětluje se k tomu v textu nařízení.

Minimálně jednou ročně se má také uskutečnit společné zasedání obou uskupení, kde by měli zástupci koordinační skupiny podat informaci o své činnosti a hlavních výsledcích. Členové sítě mohou být přizváni i na jednání skupiny jako pozorovatelé.

V přihlášce do sítě, kterou je nutné Evropské komisi zaslat do 17. února 2023, má žadatel dále popsat – v souladu s požadavky nařízení – své současné nebo plánované zapojení do vývoje HTA, relevantní odborné znalosti a schopnost komunikovat a šířit informace vůči veřejnosti. Dále je třeba učinit prohlášení o finančních zdrojích a také zájmech v oblasti vývoje HTA, které mohou ovlivnit nezávislost či nestrannost účastníka. Toto prohlášení Evropská komise posléze zveřejní na připravovaném portále pro HTA, který bude sloužit jako veřejná i interní platforma pro komunikaci a výměnu informací.

-sed-