Ilustrační foto: Freepik.com

Léky na covid-19 budou od ledna i na e-recept a ve všech lékárnách

Antivirové léky na covid-19 paxlovid a lagevrio budou moci od ledna lékaři předepisovat i na elektronický recept a vydávat je budou všechny lékárny. V tiskové zprávě o vydaném mimořádném opatření dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Dosud byly tyto léky dostupné jen na papírový recept a vydávaly je pouze vybrané nemocniční lékárny.

„Díky vydaným opatřením bude možné uhradit tyto léčivé přípravky z veřejného zdravotního pojištění při výdeji v kterékoliv lékárně, a to na základě běžného elektronického receptu vystaveného ošetřujícím lékařem,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Paxlovid a lagevrio jsou antivirové léky vyvinuté proti covidu-19 ve formě tablet, určené zejména pro léčbu v domácím prostředí. Jejich podání má podle ministerstva zamezit rozvoji těžké formy nemoci a potřeby hospitalizace u rizikových pacientů. Dosud museli lékaři předepsat lék na papírový doklad, protože nebyl hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Vyzvednout ho pak bylo možné jen v nemocničních lékárnách, od 1. ledna 2023 ho však budou moci objednat všechny lékárny.

Možnost stanovit cenu a úhradu z veřejného zdravotního pojištění mimořádným opatřením má ministerstvo od začátku letošního prosince, kdy vstoupila v platnost novela zákona o léčivech. Výjimečně to lze udělat u léků, které jsou významné z hlediska ochrany veřejného zdraví.

-čtk-