Ilustrační foto: Pixabay

Ministerstvo chce Chytrou karanténu trvale začlenit do svých systémů

Ministerstvo zdravotnictví chce do svých systémů trvale začlenit Chytrou karanténu, byl to jeden ze záměrů ministerstva na příští rok, se kterými ve středu rezort seznámil vládu. Uvedl to mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Ministerstvo podle něj vládu nežádalo o žádné další finanční ani personální zdroje. Na provoz Chytré karantény mělo jít v letošním roce podle rozpočtu asi 400 milionů korun. Pro příští rok je v plánu 160 milionů korun.

„S ohledem na aktuální epidemickou situaci, zajištění centrálního řízení očkování a připraveností i v roce 2023 ministerstvo nadále počítá s udržením a rozvojem nástrojů Chytré karantény 2.0, s jejich trvalým začleněním do struktur příslušných participujících subjektů,“ uvedl Jakob.

Jako Chytrou karanténu na jaře 2020 tehdejší vedení ministerstva označilo IT systém, který propojoval laboratoře, lékaře a nemocnice a umožňoval ministerstvu zdravotnictví získávat od nich centrálně potřebná data o epidemii covidu-19 o testování nebo obsazenosti nemocničních lůžek. Spadají pod něj také rezervace na testování a očkování, systém pro trasování kontaktů hygienickými stanicemi, zapojení extrerních call center nebo rozesílání SMS s informacemi o nařízení izolace. Součástí byly i mobilní aplikace eRouška nebo záměr čerpat data mobilních operátorů o pohybu nakažených koronavirem. Na zavádění systému se podílela armáda a Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT), vojáci postupně jeho správu předali resortu zdravotnictví.

Bude se kvůli Tečce měnit legislativa?

„Nástroje Chytré karantény, jejich provoz, rozvoj a udržení je nutné zajistit s využitím externí spolupráce s NAKIT,“ dodal Jakob. Náměstkyně ministra Helena Rögnerová již dříve uvedla, že bylo potřeba na většinu používaných elektronických nástrojů vypsat veřejné zakázky, protože je ministerstvo pořizovalo v době nouzového stavu napřímo. Podařilo se to levněji než ministerstvo očekávalo. Mluvčí Jakob ČTK řekl, že část peněz na Chytrou karanténu se na příští rok převádí z letošního roku.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je v plánu i další využití aplikace Tečka, která měla více než šest milionů stažení. V době, kdy stát tato potvrzení vyžadoval, v ní lidé mohli zobrazit své certifikáty o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo nedávném prodělání nemoci. Do budoucna by v ní mohly být záznamy o očkování také ostatními vakcínami nebo další zdravotnické údaje pacienta. Bude to podle něj vyžadovat změnu legislativy, kterou chce předložit v příštím roce.

ČTK