Rozdávání dárků ve Fakultní nemocnici Olomouc v rámci Ježíškovy výzvy, kterou organizuje Dobrovolnické centrum. Foto: FN Olomouc

Nemocniční Vánoce: Dárky pro pacienty, rybí polévka, ale i omezení návštěv

Větší nápor na pohotovosti, ale i dětská oddělení nyní zažívají nemocnice napříč republikou. Výrazný nárůst akutních respiračních nákaz, kdy se současně šíří chřipka, covid-19, RSV infekce i další viry, se projevuje i na vánočním provozu nemocnic. I zdánlivě „banální viróza“ může pro hospitalizované pacienty znamenat vážný zdravotní problém. Proto je na místě ohleduplnost, i když se jedná jen o krátkou návštěvu.

I když před Vánoci a během nich platí v nemocnicích nepsané pravidlo, že ten, kdo může být propuštěn do domácí péče, je propuštěn, patří tato zdravotnická zařízení k těm, která musí zůstat v provozu i během svátků. Žádná nemocnice se totiž nevyprázdní úplně a řada pacientů se bez potřebné péče neobejde. Vánoce jsou tu ale znát, ať už v podobě dárků nejen pro nejmenší pacienty, sváteční výzdoby, odlišného jídelníčku i o něco volnějšího režimu návštěv. Letošní vánoční svátky se však odehrávají v době, kdy covid-19 sice již zejména díky očkování už není takovou hrozbou, jako předchozí roky, ale souběžně se šíří hned několik respiračních infekcí.

„Obecně přes vánoční svátky se snaží naši zdravotníci pacienty, kterým to jejich zdravotní stav umožní, pouštět domů. I přesto budeme mít například v Centru klinické gerontologie (LDN) kolem 100 pacientů – většinu z nich kvůli doléčení akutních stavů nemocí,“ popisuje Dana Lipovská, mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Právě tato lůžka následné péče patří k těm, která jsou často obsazená i během Vánoc: „Naše LDN má kapacitu 160 lůžek. Přes svátky zde zůstávají pacienti, jejich zdravotní stav nebo sociální situace neumožňuje propuštění do domácí péče,“ dodává Andrea Polanská, náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči Fakultní nemocnice Ostrava.

Dárky díky sponzorům i dobrovolníkům

FN Ostrava snaží pro hospitalizované pacienty zajistit skrze sponzory i vánoční dárky. „V nemocnici i okolí máme mnoho lidí, kteří jsou ochotní pomoci. Standardně máme připravené dárky pro naše dětské pacienty, ale letošní Vánoce budou v tomto jiné svým rozsahem. Obdrželi jsme dárky pro pacienty, kteří budou muset být na Štědrý den v nemocnici. Pro chodící pacienty budeme mít překvapení u vánočního stromku na oddělení a imobilním pak dárky předají sestry na pokoji,“ vysvětlila v nejnovějším díle podcastu FN Ostrava Fajna Fakultka.

Dobrovolníci s dárky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Foto: FN Hradec Králové

Dárky dostanou také pacienti ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde nadělování koordinuje dobrovolnické centrum. „Na začátku prosince jsme vyhlásili sbírku, kdy mohla široká veřejnost přinést praktické dárky hospitalizovaným pacientům. Řada z nich bude muset vánoční svátky strávit v nemocnici, a proto jsme jim chtěli jejich pobyt zpříjemnit. V průběhu prosince se nám tak na podatelně ředitelství postupně sešly stovky dárků. Do výzvy se zapojili jak jednotlivci, tak i různé zájmové skupiny, kolegové nebo celá pracoviště,“ přibližuje Marija Aleksićová, koordinátorka Dobrovolnického centra FN Olomouc. Vlastní nadílka tu proběhla 22. prosince, kde šest dobrovolnic osobně navštívilo zhruba 300 pacientů: „Byl to den plný úsměvů a pozitivních emocí. Jsme rádi, že jsme je mohli pacientům i díky veřejnosti takto zpříjemnit předvánoční čas strávený v nemocnici.“

Díky dobrovolníkům dostali dárky také pacienti ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Dárky do nemocnice přinášeli lidé v rámci Ježíškovy výzvy, jejímž cílem bylo zajistit drobné dárky pro hospitalizované. „Jednalo se o první ročník této akce, jsme rádi, že lidé dárky přinesli, my jsme je s dobrovolníky zabalili a roznesli pacientům na oddělení. Děkujeme všem, kteří se zapojili a vyřizujeme také velké poděkování od pacientů,“ řekla Blanka Vápeníková, koordinátorka Dobrovolnického programu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Štědrovečerní menu i pro pacienty

O vánoční atmosféru se snaží také v Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí, kde už během adventu pacientům pouštěli koledy, nazdobili oddělení a zajistili i stromečky: „Chceme, aby si nemocní užili krásné vánoční chvíle i u nás v nemocnici,” říká hlavní sestra nemocnice Jana Pelikánová. „Především dlouhodobé vleklé onemocnění či akutní úrazy přimějí pacienty strávit vánoční dny na akutních a následných lůžkách. Snažíme se jim splnit možná přání, a hlavně jim zprostředkovat spojení s rodinnými příslušníky prostřednictvím tabletů a popovídat si s blízkými přes Skype, pokud nemohou rodinní příslušníci dorazit přímo za pacientem. Dále za pacienty chodí v předvánočním čase canisterapeutický pes a návštěvy dětí z mateřských škol v rámci zpěvu koled,” vyjmenovává.

Součástí „vánočních změn“ nemocničního provozu je i změna jídelníčku. „Každý pacient, který není omezen dietou, dostane na oběd čočkovou polévku, nudlový nákyp s tvarohem a kompot. Na večeři se poté bude servírovat smažené rybí filé, bramborový salát a nebude taktéž chybět ani vánoční balíček s jablky, banánem, pomeranči, mandarinkami, kiwi, tatrankou, perníkem a džusem,“ dodává ke skladbě štědrovečerní tabule v této nemocnici vedoucí stravovacího úseku Tomáš Jareš. Pacienti s dietou pak dostanou na oběd zeleninovou polévku a taktéž nudlový nákyp s tvarohem. Na večeři to poté bude rybí filé na kmíně s citronem, bramborovou kaší a meruňkovým kompotem. I pro ně pak bude připraven vánoční balíček.

V předvánočním čase přišel za pacienty Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí i canisterapeutický pes. Foto: Agel

Ve Fakultní nemocnici Olomouc pak pacienti budou mít jako štědrovečerní večeři smažené rybí filé a bramborový salát a v případě diety pak odlehčenou verzi v podobě pečeného lososa na bylinkách s bramborou kaší. O prvním svátku vánočním se pacientský jídelníček bude skládat z pečeného kachního stehna, knedlíku a zelí a dietní verzi kuřecího steaku s mozzarellou a brambory. V Nemocnici Jihlava, kde bude na Štědrý den zhruba 300 pacientů, plánuje jídelna připravit 410 porcí. Na oběd bude rybí polévka a krupičná kaše, na večeři potom smažený nebo pečený kapr se salátem.

Dětských pacientů s respiračními nákazami přibývá

Konec roku je bohužel spojen také s intenzivním šířením akutních respiračních nákaz. Podle hlášení Státního zdravotního ústavu se v současnosti uplatňuje několik původců akutních respiračních onemocnění, které vedle sebe nadále ve vyšší míře cirkulují v populaci. Zejména jde o viry chřipky, SARS-CoV-2 a RSV. Například lékařská pohotovostní služba v Dětské nemocnici FN Brno ve srovnání s roky před pandemií covid-19 zažívá nárůst ošetřených pacientů zhruba o 25 až 45 %.

„Čekací doba na LPS v Dětské nemocnici se proto pohybuje v současné době od tří do pěti hodin. Toto vytváří enormní tlak na rodiče, nemocné děti a druhotně samozřejmě i na službu konající zdravotníky. Přestože jsou nejmenší pacienti, děti dušné či v jiném zjevně závažném stavu ošetřovány přednostně, dochází v čekárně často ke konfliktům netrpělivých nebo agresivních rodičů dětí, které na vyšetření čekají ve společnosti mnoha desítek dalších čekajících. Bohužel není výjimečné, že k uklidnění situace je nutné přivolat Policii ČR,“ popisuje situaci Veronika Plachá, mluvčí FN Brno.

Nárůst nemocných dětí řeší i v sítě Nemocnic Pardubického kraje: „Jde o kojence, ale i předškolní a školní děti. Nejvíc hospitalizovaných je dětí do 2 let s dýchacími potížemi. Dosud převažovaly RS viry, děti bývají hodně dušné, ale v poslední době se přidává také chřipka, hlavně forma A. Dost často k nám přicházejí pacienti, co mají souběžně dvě infekční onemocnění – RS virové a chřipku. Stranou se zatím drží covid, ten momentálně není nijak masivní,“ dodává Luděk Ryba, primář Dětského a novorozeneckého oddělení Orlickoústecké nemocnice.

Buďte ohleduplní, apelují nemocnice na návštěvy

Šíření akutních respiračních nákaz ovlivňuje i návštěvní hodiny v nemocnicích. Například ve FN Brno již od 22. prosince zakázali návštěvy úplně s tím, že v Dětské nemocnici a na dětských odděleních pak malé hospitalizované pacienty může doprovázet jeden z rodičů. Řada nemocnic se snaží návštěvy zatím neomezovat, byť se situace může změnit. „Jihlavská nemocnice zůstává i přes nepříznivou epidemiologickou otevřená během Vánoc návštěvám. Nechceme omezit kontakt s bližními, ale prosíme o důsledné dodržování opatření. Nezapomeňte si vzít respirátor, pokud jdete do nemocnice za svým blízkým. Doporučená doba návštěvy je půl hodiny a pokud máte respirační potíže, chraňte své blízké a zůstaňte raději doma,“ doporučuje mluvčí nemocnice.

Návštěvy jsou zatím možné také v Nemocnicích Pardubického kraje, byť i zde žádají o ohleduplnost. „Chtěli bychom apelovat na zdravý rozum a poprosit blízké a kamarády našich dětských pacientů, aby návštěvy v této epidemiologické situaci pečlivě zvážili,“ dodává Zuzana Trávníčková lékařka dětského a novorozeneckého oddělení Svitavské nemocnice. S tím souhlasí i ústavní epidemioložka Nemocnice Pardubického kraje Lucie Bareková. „Omezit kontakty v nemocnici na nutné minimum a nosit při návštěvě nemocničního areálu ochranu nosu a úst je to nejmenší, co pro sebe i své okolí můžeme za současné epidemiologické situace sami aktivně udělat. Pokud na sobě lidé pozorují příznaky respiračního onemocnění, nebo se jakýmkoli způsobem necítí dobře, měli by návštěvu v nemocnici vynechat úplně,“ shrnuje s tím, že nemocnice vychází z doporučení hlavní hygieničky a ministerstva zdravotnictví o nošení ochranných pomůcek, které bylo vydáno již v listopadu.

V Dětské nemocnici FN Brno se potýkají s vrcholící epidemií. Od 1. do 21. prosince bylo na tamní LSP ošetřeno již 1972 pacientů. Odhadují, že za celý prosinec překročí hranici 3000 ošetřených pacientů. Ve srovnání s minulým rokem je to téměř 2,5násobný nárůst počtu pacientů, kteří vyhledali LSP a ve srovnání s roky před pandemií COVID-19 se jedná nárůst pacientů ošetřených na LPS o 25-45 %. Zdroj: FN Brno

Obdobně i Centrum následné péče (LDN) Fakultní nemocnice Motol od 20. prosince zakazuje vstup bez ochranných pomůcek dýchacích cest (respirátor FFP2 nebo ústenka) a současně upravuje maximální počet osob, které jdou na návštěvu za jedním pacientem, na dvě. Současně nemocnice žádá všechny pacienty i návštěvy, které přichází do areálu nemocnice a mají příznaky infekce dýchacích cest, aby používali respirátor nebo ústenku a byli tak ohleduplní k ostatním pacientům i personálu.

Ludmila Hamplová