Foto: Pixabay

Portál NZIP navštívilo přes 2,6 mil. lidí, podle ÚZIS se mu daří i u vyhledávačů

Národní zdravotnický informační portál (NZIP), který nabízí odborně garantované informace o zdraví, za dva a čtvrt roku fungování navštívilo přes 2,6 milionu uživatelů. Letos v listopadu jich bylo téměř 200.000. Koordinátor projektu Martin Komenda z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ČTK řekl, že díky originálnímu obsahu a technické optimalizaci se heslům z portálu daří umísťovat vysoko i mezi výsledky internetového vyhledávání na největších vyhledávačích.

Právě přes vyhledávače typu Google nebo Seznam hledá podle něj informace většina uživatelů. Například při hledání termínu „opičí neštovice“ nabízí Google NZIP už jako druhý odkaz, u hesla „koronavirus“ ale vedou zpravodajské servery a weby ministerstva. Podle Komendy si NZIP u vyhledávačů neplatí reklamu, přesto se mu daří mezi odkazy prosazovat. Průměrná pozice je podle údajů ÚZIS na Googlu osmé až deváté místo.

„Daří se to díky tomu, že máme unikátní obsah, který odnikud nekopírujeme. Snažíme se, aby byl garantovaný odbornými lékařskými společnostmi,“ uvedl. ÚZIS podle něj nevyužívá pro propagaci hesel z NZIP u vyhledávačů placenou reklamu.

Podle vědeckého sekretáře Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Bohumila Seiferta je takový odborně garantovaný zdroj přínosný pro pacienty i pro lékaře. „Pacienti chodí připraveni, konfrontovali své problémy s informacemi na internetu, a ne vždy je to úplně ku prospěchu věci,“ uvedl.

Na dotaz ČTK doplnil, že i v požadavcích pacientů se objevují módní trendy z internetu, nutí lékaře do některých postupů nebo zbytečné diagnostiky. „Trávíme čas nad problémy, které vidíme jako lékaři jinak,“ dodal. Příkladem z poslední doby jsou podle něj dezinformace o očkování, které se objevily ve větší míře zejména v době epidemie covidu-19. Lékaři sami podle něj mohou portál využít, když chtějí pacienta odkázat na další informace, může jim to i šetřit čas.

„Cílem je, abychom zvyšovali úroveň zdravotní gramotnosti a vybízeli ke větší zodpovědnosti každého za vlastní zdraví,“ uvedla bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) Alena Šteflová, která působila také jako ředitelka České kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO). Podobnému portálu v Rakousku podle ní trvala cesta na čelní příčky ve vyhledávání zhruba deset let.

Myšlenka vytvoření NZIP podle ní vznikla už kolem roku 2014, začalo se na něm pracovat v roce 2018 a spuštěný byl v polovině roku 2020. „Portál se nerodil v dobré době a nerodil se lehce. Doufám, že se tam s daleko větší silou začnou objevovat i jiná témata než covid,“ uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Nyní je na portálu podle Komendy zhruba 1300 článků a téměř 350 odkazů na externí zdroje. Součástí je také rejstřík pojmů s více než 5000 hesly. Podle Duška nebude portál opisovat z už existujících portálů odborných lékařských společností nebo státních institucí, ale bude na ně odkazovat jako určitá forma rozcestníku.

Dosud podle dat ÚZIS lidé nejčastěji vyhledávali na NZIP informace o pohlavních orgánech a hormonech, duševních onemocněních, závislostech a návykových látkách nebo výživě nemocných. Na mapě zdravotní péče nejčastěji hledali ordinace praktického lékaře pro dospělé, fyzioterapii či rehabilitaci, stomatologii nebo psychologa a psychiatra. Průměrně strávili na portálu uživatelé necelé dvě minuty. Zhruba polovina přistupuje z mobilu, polovina z počítače.

-čtk-