Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

V Brně dnes odstartovala očkovací kampaň pro lidi z Ukrajiny

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zahájil dnes v Brně očkovací kampaň pro uprchlíky z Ukrajiny a také ukrajinskou komunitu žijící v České republice. Očkování se týká covidu, ale také nemocí jako například dětská obrna nebo spalničky. U matek s dětmi z Ukrajiny se ukazuje, že se zatím příliš očkovat nechtějí. Uvedl to Jindřich Vobořil, ředitel společnosti Podané ruce, která má v Brně v bývalé restauraci Bohéma očkovací centrum fungující také jako zdravotní pomoc pro ukrajinské uprchlíky.

Kampaň bude stát přes pět milionů korun a zaplatí ji Dětský fond OSN Unicef. Kampaň se uskuteční v on-line prostředí a bude mít podobu klipů, streamů, bannerů a podobně. Od prosince do dubna se uskuteční i šest kontaktních kampaní. Ministerstvo zdravotnictví už v říjnu odstartovalo kampaň, která má české občany přesvědčit k očkování proti covidu.

Zástupkyně UNICEF Julia Olejnyková uvedla, že válka na Ukrajině, kterou v únoru napadlo Rusko, přinesla narušení služeb očkování jak u dětí, tak u koronaviru. „Očkovací kampaň má za cíl oslovit všechny Ukrajince. Budeme se soustředit na poskytování informací v ukrajinštině, zaměříme se ale také na dezinformace,“ uvedla Olejnyková. Podle ní se musely z téměř osmi milionů ukrajinských dětí zhruba čtyři miliony vysídlit, z toho 140.000 dětí našlo domov v České republice. Olejnyková také zmínila, že na Ukrajině obecně patří proočkovanost mezi nejnižší v Evropě. „Na Ukrajině nebylo 20 procent dětí naočkováno proti spalničkám, 13 procent proti obrně,“ poznamenala Olejnyková.

Válek uvedl, že očkování obecně je prioritou České republiky při předsednictví v EU. „Očkování je jeden z největších výdobytků moderní medicíny a zachránilo stovky milionů lidí po celém světě. Očkování je zásadní v tom, aby člověk nemoc nedostal, nebo neměla těžký průběh,“ řekl Válek.

Jednou z tváří kampaně se stal ukrajinský lékař působící v Praze Vjačeslav Grebeňuk, který se snaží být spojkou mezi ukrajinskými uprchlíky a českým zdravotnictvím. Podle něj je potřeba očkovat právě děti například vakcínami proti spalničkám nebo zarděnkám a také hexavakcínami. „Na Ukrajině je očkovací kalendář o něco složitější než v České republice, je tam více dávek a nepoužívají se kombinované vakcíny, ale samostatné. To zvyšuje riziko, že některá bude vynechaná,“ řekl Grebeňuk. Dodal, že někteří rodiče nemají doklad o očkování, a proto se k nim přistupuje jako k neočkovaným.

V Bohémě v Janáčkově divadle v Brně je očkovací centrum, které provozuje společnost Podané ruce. Funguje tam i poradenské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. Podle Vobořila vyhledalo centrum asi 3000 lidí z Ukrajiny. „Půlka potřebovala pomoc všeobecného lékaře, asi 27 procent gynekologa a 17 procent potřebovalo pediatra,“ dodal Vobořil.

-čtk-