Foto: Wikimedia

Zemřel slovenský infektolog Vladimír Krčméry, byl výraznou postavou boje proti covidu

Ve věku 62 let v úterý nenadále zemřel profesor, lékař a odborník na tropickou medicínu a infektologii Vladimír Krčméry, informovala o tom slovenská média. Krčméry se mimo jiné proslavil tím, že se stal prvním očkovaným proti koronaviru na Slovensku, stal jednou z nejvýraznějších postav slovenského boje s pandemií, především pak očkování. Jeho skon komentovali slovenští vrcholní politici.

Podle informací TV JOJ měl Krčméry oboustranný zápal plic. Televizi JOJ potvrdily informaci o jeho úmrtí dva na sobě nezávislé zdroje.

„Během pandemie koronaviru to byl právě on, kdo výrazně přispěl svými zkušenostmi a autoritou k tomu, že jsme dokázali tento boj zvládnout,“ komentovala úmrtí Krčméryho podle webu SME.sk slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„S velkým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí profesora Vladimíra Krčméryho. Byl to člověk, který rozdal své srdce druhým. Pomáhal tam, kde se jiní báli vstoupit byť jen myšlenkami. Takovým, na kterých svět zapomněl – nejchudším z chudých,“ uvedl slovenský premiér Eduard Heger.

Rodák z Bratislavy absolvoval lékařskou fakultu v roce 1985. Později působil na klinice infekčních chorob, v onkologickém ústavu či na Vysoké škole zdravotnictví a sociální práce sv. Alžběty, které také šéfoval. Krčméry byl zakladatelem několika zdravotnických i sociálních zařízení v rozvojových zemích. Z jeho iniciativy vzniklo na Slovensku Národní referenční centrum pro tropické nemoci.

-red-