Ilustrační foto: Pixabay

Generický Paxlovid by se mohl vyrábět v Číně. Země jedná s Pfizerem, jeho akcie rostou

Čínské nemocnice tíží nedostatek léku Paxlovid proti covidu-19, který na trhu uvedla americká farmaceutická společnost Pfizer. Hromadí jej příslušníci čínských elit. Čínské úřady proto začaly jednat přímo s Pfizerem o možnosti vyrábět a distribuovat generickou verzi Paxlovidu. S odkazem na dobře informované zdroje to exkluzivně uvedla agentura Reuters.

Čínský lékový regulátor, Národní administrativa pro léčivé přípravky (NMPA), ještě před koncem loňského roku oslovila americkou farmaceutickou společnost Pfizer a začala s ním jednat. S odkazem na tři dobře obeznámené zdroje to uvedla agentura Reuters.

Předmětem jednání je získat od Pfizeru povolení k výrobě a distribuci generické verze Paxlovidu, jímž se léčí onemocnění covid-19. Čína totiž očekává, že po naprostém opuštění strategie nulové tolerance se nákaza koronaviru rozšíří natolik, že se nemocnice začnou plnit pacienty.

Paxlovid skupují mocní a bohatí Číňané

Paxlovid je totiž v Číně momentálně nedostatkovým zbožím. Britský list Financial Times informoval, že lék skupují příslušníci čínských elit. Lékaři čínských soukromých i státních nemocnic deníku řekli, že vlivní lidé, úředníci nebo majitelé větších firem nahromadili značné zásoby Paxlovidu, za který byli ochotni zaplatit i přemrštěné ceny, jen aby zajistili dostatek léčiva pro své rodinné příslušníky nebo přátele.

Podle analytiků se Paxlovid stal v Číně symbolem nerovnosti v přístupu ke zdravotní péči. „Dostupnost Paxlovidu by neměla být závislá na tom, jakou máte moc nebo jak jste bohatí,“ řekl listu Financial Times Jin Dongyan, virolog z University of Hong Kong. Podle něho je Paxlovid život zachraňující lék a jako takový má být dostupný každému, kdo jej potřebuje.

Jenže Paxlovid je v Číně zatím jediný schválený lék k léčbě covidu. A pod tlakem okolností tak podle agentury Reuters čínské úřady začaly jednat právě s Pfizerem o možnosti rychle nahradit Paxlovid generickou alternativou. Oficiální místa však na otázky Reuters nereagovala, stejně jako zástupci farmaceutické skupiny Pfizer.

Kdo bude vyrábět generickou verzi?

Zástupci NMPA se měli již několikrát během prosince loňského roku sejít se zástupci několika čínských farmaceutických firem, aby s nimi projednali možnosti a přípravu pro výrobu generické verze Paxlovidu. Úřady si od toho slibují, že výroba a distribuce bude moci brzy začít.

Podle Reuters mezi adepty na produkci generické verze Paxlovidu jsou dvě čínské farmaceutické společnosti. První je Zhejiang Huahai Pharmaceutical, která loni v srpnu s Pfizerem podepsala dohodu o výrobě Paxlovidu k užití pouze v rámci kontinentální Číny, druhou pak CSPC Pharmaceutical Group, která má vyvíjet vakcínu proti koronaviru založenou na mRNA technologii.

Loni v březnu však už 35 výrobců včetně pěti čínských kývlo na produkci generické verze Paxlovidu a jejího dodávání do 95 chudých zemí. Licenci k tomu získali přes dohodu v rámci OSN známou jako MPP (Medicines Patent Pool). Jenže tato licence neumožňuje distribuci generické verze Paxlovidu v Číně.

Akcie Pfizeru rostou

Na zprávy o jednání mezi Čínou a společností Pfizer stihly také zareagovat akciové trhy. Akcie Pfizeru v závěru minulého týdne posílily o více než čtyři procenta. Paxlovid totiž patří mezi léky, které skupině přinášejí nezanedbatelné příjmy. Jen ve čtvrtém kvartále loňského roku Pfizer za Paxlovid utržil kolem 7,5 miliardy dolarů (v přepočtu necelých 172 miliard korun). Za první tři čtvrtletí 2022 to pak bylo více než 17 miliard dolarů (asi 390 miliard korun).

Současně se ale společnosti Pfizer propadly příjmy z prodeje vakcíny proti koronaviru Comirnaty. Ve třetím čtvrtletí loňského roku meziroční pokles činil 66 procent a Pfizer za očkovací látku utržil necelých 4,5 miliardy dolarů (kolem 100 miliard korun). Je proto logické, že investoři citlivě reagují na zprávy týkající se právě Paxlovidu.

Zdeňka Musilová