Nemocnice Cheb. Foto: Karlovarská krajská nemocnice a.s.

Investice do onkologie půjde v Karlovarském kraji nejdřív do Chebu

Dotace na rozvoj a modernizaci onkologické péče v Karlovarském kraji budou v první fázi směřovat do Nemocnice Cheb. V horizontu pěti až deseti let by se pak mělo vybudovat nové onkologické centrum v Nemocnici Karlovy Vary. Dohodli se na tom na dnešním jednání zástupci kraje, odborných společností a ministerstva zdravotnictví. Dohoda byla nezbytná pro to, aby kraj vůbec mohl získat peníze určené pro onkologická centra. ČTK o výsledku jednání informoval hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Jednání se zúčastnili zástupci ministerstva zdravotnictví, České onkologické společnosti, Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, Karlovarské krajské nemocnice a Karlovarského kraje. „Podle informací ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude v prvním kroku podpořena z Národního plánu obnovy (NPO) modernizace přístrojového vybavení, informačních technologií a dále stavební úpravy stávajícího onkologického pracoviště Nemocnice Cheb. Ministerstvo zdravotnictví na základě toho zaktualizuje harmonogram výzvy v rámci Národního plánu obnovy tak, aby žádosti o poskytnutí dotace bylo možno podávat v únoru 2023,“ uvedl Kulhánek.

Druhým krokem pak bude vybudování Komplexního onkologického centra Karlovarského kraje se sídlem v Nemocnici Karlovy Vary. Centrum bude kooperovat na ose Nemocnice Karlovy Vary – Nemocnice Sokolov – Nemocnice Cheb a Fakultní nemocnice Plzeň.

„V této chvíli nás tedy čeká uzavření smlouvy mezi Karlovarskou krajskou nemocnicí a Fakultní nemocnicí Plzeň týkající se vzniku Komplexního onkologického centra Karlovarského kraje, což je nezbytná součást žádosti o dotaci z Národního plánu obnovy. Následně se Karlovarská krajská nemocnice přihlásí v únoru 2023 do výzvy k podávání žádostí v rámci NPO. Výše podpory z NPO bude činit zhruba 200 milionů korun,“ doplnil karlovarský hejtman.

Karlovarský kraj je jediným, který nemá plnohodnotné onkologické centrum. Disponuje pouze onkologickým oddělením v krajské Nemocnici Cheb. Onkologické přístroje už v ní ale zastaraly. Například jediný lineární urychlovač v kraji byl pořízen v roce 2015, jeho životnost by měla skončit letos.

Karlovarský kraj by mohl získat na investice do onkologické péče až 350 milionů korun, kapacita nemocnice v Chebu ale není tak vysoká. Odborné společnosti ale doporučily v první fázi investovat do tohoto oddělení a případně později se zaměřit na stavbu nového onkologického centra v Karlových Varech.

Dnešní dohoda je podle hejtmana Kulhánka významným mezníkem pro budoucnost onkologické péče v Karlovarském kraji. V případě nedohody totiž hrozila i varianta, že by o dotační peníze na onkologii mohl Karlovarský kraj přijít úplně.

-čtk-