Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Foto: LF OU

Lékařská fakulta v Ostravě má pro stomatologii potřebný souhlas ministerstva

Lékařská fakulta Ostravské univerzity dostala z ministerstva zdravotnictví potřebný souhlas k výkonu povolání v oboru stomatologie. Fakulta tak může pokračovat v přípravách k získání akreditace tohoto nového studijního programu. Novinářům to dnes sdělila mluvčí fakulty Hana Hanke. Pokud bude fakulta při získávání akreditace úspěšná, mohli by první studenti nastoupit už letos v září.

„Vzhledem k tomu, že fakulta čekala na souhlasné stanovisko několik měsíců, musí nyní spis aktualizovat a doplnit ho o další nová jména stomatologů, kteří se budou věnovat výuce studentů a zároveň vědecké práci. V nejbližších týdnech pak navržené úpravy projdou znovu Radou pro vnitřní hodnocení Ostravské univerzity a následně akreditační spis zamíří k Národnímu akreditačnímu úřadu, který o udělení akreditace rozhodne,“ uvedla Hanke.

Obor by mohlo v případě úspěšné akreditace začít studovat 20 posluchačů, pro které fakulta již nyní chystá zázemí. „Aktuálně dokončujeme prostory, ve kterých by měla výuka probíhat. V nich se nachází výukové trenažéry a další přístroje nezbytné pro vyučování budoucích stomatologů. Máme za sebou taky desítky úspěšných výběrových řízení na pozice lektorů a asistentů, kteří jsou připraveni do výukového procesu na naší fakultě v případě získání akreditace nastoupit. Na základě čerstvého souhlasu ministerstva zdravotnictví zahájíme s některými z nich jednání o možném nástupu už v nejbližších dnech,“ uvedl děkan Rastislav Maďar.

Dodal, že paralelně se připravuje i nové zázemí ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde vznikají nové stomatologické ordinace a připravuje se laboratorní zázemí nezbytné k praktické výuce studentů. Vznik nového studijního programu podporuje město i kraj, které jsou ochotny se na něm i finančně podílet. „Zubní lékařství na Ostravské univerzitě musí disponovat špičkovým vybavením a zázemím odpovídajícím vybavení nejmodernějších zdravotnických zařízení. Proto společně s městem Ostrava nový obor finančně podpoříme,“ uvedl už dříve hejtman Ivo Vondrák (ANO). Kraj Ostravské univerzitě přispěl částkou 14,3 milionu korun, stejnou částku dává ze svého rozpočtu také Ostrava. Z peněz budou hrazeny třeba dentální simulátory, cvičné zubní soupravy, rentgeny a další vybavení. Celkové náklady na vybudování základního zázemí a přípravu výuky jsou odhadovány na více než 40 milionů korun.

Lékařská fakulta se v minulosti dlouhodobě potýkala s problémy, Národní akreditační úřad tam v minulosti prověřoval pochybení při přijímání studentů. Vše vyvrcholilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program Všeobecné lékařství. Fakulta nemohla přijímat nové studenty, nakonec akreditaci předloni na jaře získala, ale nikoliv na standardních deset let, ale pouze na pět. Problémy fakulty a nezískání akreditace nakonec vedly k rezignaci někdejšího děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka, kterého nahradil epidemiolog Maďar.

-čtk-