Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Podle Válka jsou nadstandardy věcí minulosti. Vyloučil také možnost změny ve valorizaci plateb za státní pojištěnce

Nadstandardy se přežily, prohlásil dnes ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Potvrdil, že jeho rezort pracuje na návrhu připojištění na péči, která není hrazená. Vyloučil také, že by se s ohledem na vysokou inflaci měla chystat změna vloni schváleného valorizačního schématu pro platby za státní pojištěnce, které má začít platit v příštím roce.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se nadstandardy ve zdravotnictví jako nástroj přežily a debatovat o nich nemá v současnosti smysl. „Současný standard je nastavený tak vysoko, že nemáme z čeho nadstandard vybírat,“ prohlásil dnes Válek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce a dodal, že to není reálné i s ohledem na současné trendy směřující k personalizované medicíně.

Potvrdil také, že ministerstvo připravuje možnost připojištění na péči, která dnes není hrazená. „Může jít o platby za služby na zdravotně-sociálním pomezí nebo nehrazenou zubařskou péči, za telemedicínu, která je typickým produktem připojištění všude na světě,“ uvedl. V reakci na výhradu poslankyně za SPD a místopředsedkyně Karly Maříkové souhlasil, že takové připojištění by neměly poskytovat komerční pojišťovny.

Valorizace se měnit nebude

Válek také vyloučil, že by se s ohledem na vysokou inflaci měla chystat změna vloni schváleného valorizačního schématu pro platby za státní pojištěnce, které má začít platit v příštím roce. Valorizovat se bude stejným způsobem jako u důchodů, tedy o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy, s tím, že stát se odrazí od měsíční částky 1900 korun na jednoho pojištěnce. Jednoznačně odmítl, že by ministerstvo financí jakoukoli změnu chystalo, už jen s odkazem na skutečnost, že podoba valorizačního vzorce vychází z jejich návrhu, nikoli návrhu rezortu zdravotnictví. „Pokud by tam viděli nějaká rizika, tak navrhnou jiný způsob výpočtu,“ je přesvědčený Válek.

Žádná taková debata podle něj probíhá ani na úrovni vládní pětikoalice. Vzorec je podle Válka dobře postavený a odpovídá výzvám, které přinese budoucnost, především v souvislosti s personalizovanou medicínou a centrovou léčbou.

Jakákoli změna by byla velikou chybou i podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky. Systém nově nebude předmětem politických debat, nebude se na něj sahat, když vláda bude potřebovat peníze, bude predikovatelný, vypočítal výhody dohody Šonka. Upozornil, že do kategorie státních pojištěnců spadá většina pacientů, přičemž senioři představují tu nejnákladnější skupinu.

Válek v debatě dále zmínil, že chystá předložit návrh legislativních změn, které by měly umožnit výhodněji bonifikovat ty pacienty, kteří se chovají zodpovědně ke svému zdraví, tedy chodí na preventivní prohlídky, screeningy či se nechávají očkovat. „Takoví lidé šetří systém a jeho prostředky,“ zdůraznil. V současné době již některé zdravotní pojišťovny navazují své příspěvky z fondů prevence na návštěvy preventivních prohlídek či účast na screeningu.

-sed-