Ilustrační foto: .publicdomainpictures.net

Vláda schválila úhradu antibiotik ze zahraničí, do konce února jich má přijít půl milionu balení

Vláda ve středu schválila úhradu prvních 100 tisíc balení antibiotik ze zahraničí z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jde o první část z půl milionu balení, která očekává v lednu a únoru. Předjednaných je 800 tisíc kusů, řekl Válek na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

„Z každé skupiny antibiotik, ve které jich je třeba deset, bude vždycky nějaký lék k dispozici,“ uvedl Válek. Ministerstvo podle něj léky samo nekupuje, ale jedná s výrobci a distributory, kteří mají na starosti celou Evropu. „Zákon nám umožňuje lék na mimořádný dovoz dostat do České republiky, doplnit ho českým obalem a určit mu ve zkráceném režimu cenu a úhradu pojišťovny,“ dodal. Do budoucna by mohly centrální nákupy léčiv dělat i evropské úřady.

Přeprodávání léků na internetu je nebezpečné

Ministr také kritizoval přeprodávání léků na internetu. „Je to odsouzeníhodné nejenom z morálních důvodů, ale především z důvodů medicínských,“ řekl. Nikdo podle něj neví, jak byl lék skladovaný nebo zda nejde o padělek. Odpovědnost za to podle něj má Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ve čtvrtek by od něj měl mít informace. „Může vydávat pokuty, může velmi tvrdě zasáhnout, podávat trestní oznámení,“ řekl Válek. Pokud je někdo nabízí zdarma, vnímá to ministr jako projev občanské solidarity.

Léky dovezené ze zahraničí podle Válka nebudou pro systém veřejného zdravotního pojištění výrazně dražší než běžná léčiva dodávaná do ČR: „Byl jsem příjemně překvapený, že cena v rozdílu s tím, co je na českém trhu, je plus čtyři pět korun. Jsou to korunové rozdíly,“ řekl. V pátek na tiskové konferenci ministerstva uvedl, že léky jsou ze zemí EU, budou mít zahraničí obal, ale český příbalový leták.

Při příchodu na jednání Válek dodal, že jedna krabička stojí řádově o koruny víc než česká balení. Už dříve řekl, že to bude pojišťovny stát asi 150 milionů korun navíc. Uvedl také, že nadále jedná s lékaři a lékárníky o možnosti očkovat v lékárnách.

ČTK