Nejlepší prevencí proti nákaze střevní infekcí je pravidelné mytí rukou. Foto: Pixabay

Bacilární úplavice byla vloni na vzestupu. Cestující se nakazili hlavně na Kapverdských ostrovech 

Od září 2022 docházelo v Evropské unii, Anglii a USA k častějšímu výskytu případů bacilární úplavice, která je způsobená bakterií Shigella sonnei. Informoval o tom Státní zdravotní ústav. Infekce se nejvíce objevovala u cestujících, kteří se vrátili z Kapverdských ostrovů, konkrétně z regionu Santa Maria na ostrově Sal. Česká republika nahlásila v roce 2022 čtyři případy tohoto onemocnění. 

Ačkoliv epidemie sílila hlavně během listopadu a prosince minulého roku, případy nakažení touto infekcí přetrvávají i v roce letošním. K 16. únoru 2023 bylo nahlášeno celkem 258 případů, z nichž 221 bylo potvrzeno jako bacilární úplavice. ECDC vyzývá orgány ochrany veřejného zdraví ke zvýšení informovanosti zdravotnických pracovníků o riziku infekcí u lidí, kteří nedávno přicestovali z rizikových oblastí. Průměrně třetina případů tohoto onemocnění je v Česku hlášena po návratu z exotických dovolených v zemích jako je Egypt, Indie, Albánie, Černá hora, Indonésie, Tunisko, Chorvatsko, Turecko, Polsko a Kapverdské ostrovy. Nejvíce případů nákazy je každoročně koncem léta a v časném podzimu.

Bacilární úplavice je gastrointestinální infekce, která je doprovázena horečkou a křečovitými bolestmi břicha, zimnicí a třesavkou. Typický příznak může také představovat přítomnost hlenu a krve ve stolici. Většina lidí se vyléčí s pomocí podpůrné terapie, nicméně lidé s oslabenou imunitou a malé děti mohou mít průběh nemoci velmi závažný. 

Nemoc se nejčastěji přenáší konzumací kontaminovaných potravin. Možný je ale také přenos pohlavním stykem, přičemž nákaza je častěji zaznamenána mezi homosexuály. 

Nejdůležitější prevencí je podle epidemiologů časté mytí rukou mýdlem, nepolykání vody z rybníků, jezer nebo bazénů, dodržování návyků bezpečného stravování, pití vody bez ledu a ochrana při sexu. Po prodělání infekce je zapotřebí dodržovat také sexuální abstinenci, a to v rozmezí jednoho až dvou týdnů.

-ns-