Ilustrační foto: Pixabay

Nová komise se má zasadit o větší podporu kojení a bezpečné užívání mléčné výživy 

V tomto týdnu zahájila na ministerstvu zdravotnictví činnost komise pro výživu kojenců a malých dětí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si od toho slibuje zvýšení úrovně podpory kojení a bezpečného používání komerční mléčné výživy. Komisi vede náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti) a zasednou v ní zástupci veřejné správy, občanské a odborné veřejnosti a akademické obce. Ministerstvo o tom informovalo na svých webových stránkách.

Jedním z prvních úkolů, který resortní komisi pro výživu kojenců a malých dětí čeká, má být sepsání strategie k plnému zavedení programu WHO/UNICEF Baby-friendly Hospital Initiative z roku 2018, kterou chce ministr Válek letos předložit vládě.  Dále by komise měla připravit minimální standardy pro poskytovatele péče v oblasti kojení a podpory raného kontaktu dítěte s matkou a zasadit se o zavedení pravidel Mezinárodního kodexu marketingu náhrad mateřského mléka a navazujících rezolucí Světového zdravotnického shromáždění.

“Klademe velký důraz na to, aby členové, kteří hlasují o předložených návrzích, nebyli zatíženi žádným střetem zájmů,“ zdůrazňuje náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti), jenž komisi vede. Všichni členové jsou proto povinni deklarovat své případné střety zájmů, na základě nichž může být omezeno jejich hlasovací právo. „Bohužel značná část odborných společností, které jsme zatím oslovili s žádostí o nominaci, nakonec žádného zástupce v komisi nemá. Z doložených deklarací jsme například zjistili, že jsou dotyčné odborné společnosti sponzorované výrobci komerční mléčné výživy, tudíž jsme jejich střet zájmů vyhodnotili jako významný. Přesto jsme je přizvali v roli hostů,” dodává náměstek.

Kojení je podle ministra Válka jedním z klíčových faktorů v podpoře veřejného zdraví a nese s sebou řadu benefitů jak pro kojence a starší děti, tak pro ženy samotné. Nicméně od roku 2003 podíl plně kojených dětí při odchodu z porodnice stále klesá – v roce 2020 to bylo pouze 73,4 procent plně/výlučně kojených dětí. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že v šesti měsících se v ČR podíl výlučně kojených dětí pohybuje dlouhodobě pod 20 procenty, ač WHO i odborné společnosti doporučují plné kojení do šesti měsíců a následně se zaváděním stravy minimálně do dvou let věku.

Podle portálu poradních orgánů ministerstva zdravotnictví podobná skupina s prakticky stejným zaměřením vznikla již v roce 2019 pod názvem Národní komise pro kojení a vedením tehdejší náměstkyně exministra Adama Vojtěcha (za ANO) Aleny Šteflové. Na stránce s informacemi o národní komisi jsou k dohledání zápisy pouze ze dvou jednání, z října 2019 a ledna 2020.

-sed-