Antabus slouží při odvykací léčbě chronického alkoholizmu u spolupracujících alkoholiků. Foto: Národní linka pro odvykání

Končí dodávky Antabusu, další údajně až v prosinci

Držitel rozhodnutí o registraci, společnost Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o., Praha, ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), v pondělí informovali o přerušení dodávek léčivého přípravku Antabus, který je používán k léčbě chronického alkoholizmu a neexistuje za něj na trhu plnohodnotná náhrada. Dodávky by měly být obnoveny až v prosinci.

K ukončení uvádění léčivého přípravku Antabus, 400MG TBL EFF 50, na tuzemský trh dojde z důvodu převodu držitele z původního Actavis Group PTC ehf., Hafnarfjördur, Island na Teva B. V., Haarlem, Nizozemsko.

V současné době držitel rozhodnutí o registraci disponuje podle odhadu SÚKL (na základě aktuálních spotřeb) zásobami Antabusu do června 2023 , kdy držitel rozhodnutí o registraci předpokládá ukončení uvádění na trh. Obnovení dodávek Antabusu je očekáváno v prosinci 2023.

Antabus je indikován jako adjuvans při odvykací léčbě chronického alkoholizmu u spolupracujících alkoholiků. Na trhu není v současné chvíli dostupný léčivý přípravek se stejnou léčivou látkou.

SÚKL zveřejnil výzvu adresovanou firmě Teva Pharmaceuticals, aby předložila návrh specifického léčebného programu na léčivý přípravek obsahující léčivou látku disulfiram za účelem zajištění léčivého přípravku pro přechodné období očekávané nedostupnosti od června do prosince 2023.

-jn-