Foto: Pexels

Ministerstvo zdravotnictví chce další miliardy na aplikovaný výzkum. V minulosti přínosy nesledovalo

Na vládním stole přistál návrh ministerstva zdravotnictví k podpoře zdravotnického aplikovaného výzkumu na roky 2024 až 2030. Ten má navázat na již běžící program s označením NU, který dosud nebyl vyhodnocen. Předchozí dva programy se v minulosti staly terčem kritiky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), neboť měly klást větší důraz na počet projektů než na jejich kvalitu. Rozpočet na současný aplikovaný výzkum činí přes 6 miliard korun.

Současný návrh programu je založen na Koncepci zdravotnického výzkumu do roku 2030, přičemž „vychází též z aktuálních potřeb zdravotnického výzkumu vyplývajících například ze situace pandemie covid-19,“ píše se v návrhu. Zároveň má korelovat s rozvojovou strategií Agenda 2030 Ministerstva pro místní rozvoj a zohledňovat cíle pro rozvoj Evropského výzkumného prostoru i související cíle unijního rámcového programu Horizont Evropa, zaměřeného na výzkum a inovace.

Resort ministra Vlastimila Válka předpokládá, že celkové výdaje na tento sedmiletý program budou činit 6,05 miliardy korun. Vypláceny budou postupně podle předpokládaného vyhlašování veřejných soutěží a ve vazbě na očekávanou průměrnou délku projektů. „Rozpočet jednotlivých soutěží byl naplánován podle dosavadního vývoje a s ohledem na růst české ekonomiky v posledních letech, kdy došlo ke zvyšování mezd a zároveň růstu cen za zboží a služby, čímž dochází i ke zvýšení nákladů na projekty,“ píše se v návrhu k obhajobě nákladů.

V předkládací zprávě se rovněž píše, že podporovány budou zejména takové projekty, které mají charakter aplikovaného výzkumu; tedy ty, které provádějí původní zkoumání a jejich záměr je primárně praktický. Pro oblast zdravotnictví by tak měly představovat nějaký využitelný přínos. Právě tento aspekt programu byl v minulosti problém. Šetření NKÚ, publikované v červnu 2020, ukázalo, že ministerstvo zdravotnictví u prvních dvou programů jejich přínos průběžně nevyhodnocovalo. V tom prvním, který skončil v roce 2015 a ministerstvo na něj vyplatilo přes 3 miliardy korun, se očekávalo, že vznikne 415 aplikovaných výsledků – nakonec vznikly dva. I v tom druhém podle šetření vznikaly spíše publikace než praktické výsledky. Odpovědný resort se proti šetření tehdy ohradil s tím, že jednotlivé projekty z druhého programu dosud nebyly vyhodnoceny.

Ministerstvo věří, že realizace předkládaného programu na aplikovaný výzkum přispěje k vývoji prakticky využitelných výsledků pro potřeby zdravotnictví a český zdravotnický výzkum se díky tomu stane na evropské úrovni konkurenceschopnější.

Materiál již schválila Rada pro výzkum, vývoj a inovace a doporučila jej předložit do meziresortního připomínkového řízení a následně jej zařadit na program jednání vlády.

-fk-