Foto: Flickr/Images Money

Novartis, AstraZeneca, AbbVie: Farmaceutické firmy pokračují v oznamování výsledků za loňský rok

Ve farmaceutickém sektoru pokračuje výsledková sezóna. Po amerických farmaceutických gigantech Johnson & Johnson a Pfizer o své finanční kondici informovaly také další tři společnosti patřící v daném oboru k největším na světě – Novartis, AstraZeneca a AbbVie. Z jejich výročních zpráv jsou patrné náznaky stagnace, ale i poměrně solidního růstu.

„Novartis je na dobré cestě stát se čistokrevnou inovativní farmaceutickou společností. Má k tomu jedinečnou pozici, která jí dává možnost využít svých globálních platforem pro výzkum a vývoj,” uvedl k finančním výsledkům společnosti Novartis její výkonný ředitel Vas Narasimhan.

Podle něho šestice značkových léků v současné době zajišťuje Novartisu třetinu všech tržeb z inovativních léků a léčivých přípravků. Navíc tržby z jejich prodeje vykázaly v loňském roce růst o více než čtvrtinu.

Čistý zisk Novartisu klesl kvůli prodeji Roche

A zdá se, že pokud se švýcarskému farmaceutickému gigantu skutečně podaří zvyšovat podíl inovativních léků na svých prodejích, bude schopen čelit například i stagnaci, která je patrná z jeho výsledků za loňský rok.

Celkové tržby Novartisu totiž loni o dvě procenta klesly na 50,5 miliardy dolarů (v přepočtu asi 1,1 bilionu korun). Pokud však údaj očistíme o změnu směnného kurzu dolarů vůči švýcarskému franku, získáme čtyřprocentní růst.

V případě čistého zisku Novartisu je však patrný dramatický pokles, ať už výdaje vyčíslíme v amerických dolarech, nebo ve švýcarských francích. Dolarový čistý zisk loni klesl o 71 procent, po očištění o změny kurzu pokles činí 67 procent.

Zde se projevil vliv restrukturalizace skupiny v podobě prodeje podílu ve farmaceutické společnosti Roche. Bez tohoto vlivu by čistý zisk Novartisu klesl meziročně jen o devět procent.

AstraZeneca zvýšila zisk o řád

Britská farmaceutická skupina AstraZeneca má poměrně velký důvod k radosti. Její celkové tržby se v loňském roce zvýšily bezmála o pětinu na 44,3 miliardy dolarů (v přepočtu kolem 980 miliard korun).

AstraZenece se rovněž podařilo více než ztrojnásobit provozní zisk na 3,8 miliardy dolarů. Skupina také loni dosáhla čistého zisku ve výši 3,3 miliardy dolarů (asi 73 miliard korun). Čistý zisk tak farmaceutické společnosti vzrostl o řád, konkrétně téměř 29krát. Předloni totiž AstraZeneca vydělala jen 115 milionů dolarů.

„Loňský rok se vyvíjel ve znamení naplňování naší dlouhodobé růstové strategie. Podařilo se nám získat schválení pro 34 léků, které jsme uvedli na velké trhy. Pro rok 2023 očekáváme růst tržeb opět dvojciferným tempem,” uvedl k celoročním výsledkům AstraZeneky její výkonný ředitel Pascal Soriot.

Soriot také zmínil, že AstraZeneca chce letos zahájit třetí fázi klinických testů nejméně u tří desítek adeptů na nové léky. „Deset z nich má potenciál přinést skupině tržby v objemu přes jednu miliardu liber,” dodal Soriot.

AbbVie atakuje tržbami hranici 60 miliard dolarů

Své celoroční finanční výsledky oznámila také americká farmaceutická společnost AbbVie. Její tržby v loňském roce stouply meziročně o 3,3 procenta na více než 58 miliard dolarů (v přepočtu asi 1,3 bilionu korun).

Největší část prodejů AbbVie realizuje na území Spojených států, a to bezmála 80 procent. A právě tržby v USA vzrostly o více než pět procent, zatímco ve zbytku světa se prodeje AbbVie o 2,7 procenta snížily.

„Rok 2022 byl další vysoce produktivní a úspěšný rok, kdy jsme dosáhli výjimečného výkonu. Od doby, kdy naše společnost vznikla, se nám podařilo vytvořit diverzifikované portfolio produktů se silným růstovým potenciálem,” uvedl k výsledkům Richard A. Gonzalez, výkonný ředitel společnosti AbbVie. Čistý zisk AbbVie stoupl o 2,6 procenta na 11,8 miliardy dolarů (asi 261 miliard korun).

Zdeňka Musilová