Foto: Pixabay

Přímo řízené nemocnice až na výjimky nezvýšily platy, odbory se sejdou s ministrem

Navýšení platů o čtyři až šest procent v nemocnicích přímo řízených ministerstvem zdravotnictví neproběhlo, a to navzdory tomu, že ho ministr zdravotnictví Vlastimil Válek organizacím doporučil. Výjimkou jsou dvě fakultní nemocnice a jedna nemocnice psychiatrická, kde se odměny zvedly. Oproti tomu v akciových společnostech jednání probíhají standardně a zařízení navyšují mzdy o šest až osm procent. Zdravotnickému deníku to řekla šéfka zdravotních a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

Ministr Válek na jednání se zdravotnickými odbory, které proběhlo 9. ledna, uvedl, že osmiprocentní zvýšení úhrad nemocnicím dané úhradovou vyhláškou by mělo stačit na čtyř až šestiprocentní zvýšení platů. Takové doporučení také dostaly přímo řízené organizace. Ministr zároveň vyzval odbory, že pokud někde k navýšení nedojde, ať se s věcí obrátí na ministerstvo, a problém se bude v konkrétní nemocnici řešit (psali jsme zde). Teď se ovšem ukazuje, že tato situace nastala téměř ve všech přímo řízených nemocnicích.

„Půjdeme si na ministerstvo postěžovat na skoro všechny nemocnice, protože v přímo řízených organizacích skoro nikde platy nenavýšili. Situace je tristní, dohody v kolektivních smlouvách nebo vnitřních předpisech nejsou. Máme proto dohodnutý termín na jednání s panem ministrem na 27. února. Když se ve fakultních nemocnicích nepřidá do tabulek, jako by nebylo,“ poukazuje Dagmar Žitníková.

Momentálně platy zvedly ze čtyř desítek přímo řízených nemocnic jen dvě nemocnice fakultní a dvě psychiatrické. Jedna z nich přidala peníze do osobního ohodnocení, další pak v rámci zvláštních příplatků a také odměn. V některých nemocnicích se ještě jedná, v dalších ale odbory dostaly informaci, že žádné zvýšení neproběhne.

Akciové společnosti si nemohly dovolit odměny nenavýšit

Oproti tomu v akciových společnostech probíhají jednání o odměnách podobně jako v uplynulých letech. V tuto chvíli ještě není jasno ve dvou krajích – Pardubickém a Plzeňském. I tady by ale mělo být dojednáno do poloviny března.

Na rozdíl od přímo řízených nemocnic je u akciovek vesměs pravidlem, že se odměny zvedly, a to v průměru šest až osm procent. Na druhou stranu je třeba připomenout, že rozdíl mezi platem sestry v příspěvkové organizaci a mzdou sestry v akciové společnosti může činit i více než deset tisíc korun měsíčně. Procentuálním navyšováním se tak nůžky mezi těmito typy zařízení dále rozevírají, protože šestiprocentní navýšení u sestry, která má základní tarif 26 tisíc, je nižší než u sestry, která má tarif 35 tisíc korun.

„Akciové společnosti si zkrátka nemohly dovolit nenavýšit,“ konstatuje Dagmar Žitníková.

Forma, v jaké tyto nemocnice k navyšování přistoupily, se přitom různí. Některá zařízení tak například zvýší mzdy o něco později, ušlé peníze ovšem zaměstnancům jednorázově doplatí. Odměny se přitom navyšují standardně formou kolektivních smluv.

-mk-