Ilustrační foto: Pixabay

Psychoplastogeny mohou zásadně změnit psychiatrickou léčbu

Na světě probíhají téměř tři stovky klinických hodnocení experimentálních léčiv v oblasti psychologie a psychiatrie. Kdy se ale nějaký takový nový lék objeví na tuzemském trhu, není zjevné – loni Evropská léková agentura (EMA) žádný neschválila. Zdravotnickému deníku to řekl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) David Kolář. Ten vidí zajímavý potenciál ve výzkumu v oblasti psychoplastogenů, které mají trvalé a rozsáhlé terapeutické účinky po jednorázovém podání, díky čemuž by mohly nahradit chronické užívání antidepresiv.

V následujících měsících pravděpodobně nové léky v oblastech psychologie a psychiatrie na tuzemském trhu neočekávejme. „V roce 2022 neschválila EMA žádný nový lék v této oblasti, ani na trh v ČR nové léky nevstoupily. Informace ohledně letošního roku zatím nejsou dostupné,“ uvedl Kolář.

To ovšem ani zdaleka neznamená, že by výzkum v této oblasti stagnoval. Na celosvětové úrovni probíhá v oblasti psychologie a psychiatrie na 286 klinických hodnocení (v období let 2017 až 2022). Podíl těchto klinických hodnocení tvoří 4 procenta celkového počtu nově realizovaných klinických studií experimentálních léčiv. Klinický výzkum je nejčastěji realizován v USA (56 %), dále v Evropě (24%) a Střední a Severní Americe (bez USA, 6 %).

Zásadní výsledky v příštích pěti letech

„Většina klinických studií je zatím v raných fázích vývoje, několik zásadních výsledků se očekává v nadcházejících pěti letech. Klinická hodnocení probíhají zejména v oblastech poruch způsobených zneužíváním návykových látek, dále depresí, úzkosti nebo bolesti. Vyvíjejí se také nová léčiva k léčbě schizofrenie a dalších onemocnění. Většina klinických hodnocení se v posledních letech zaměřuje na výzkum psychoplastogenů,“ uvedl výkonný ředitel AIFP.

A právě psychoplastogeny by mohly představovat naprosto zásadní posun ve způsobu léčby psychiatrických pacientů. „Oživení výzkumu v oblasti psychoplastogenů představuje potenciální změnu paradigmatu stávajícího přístupu k léčbě. Psychoplastogeny mohou nabídnout trvalé a rozsáhlé terapeutické účinky po jednorázovém podání, čímž by bylo možné nahradit chronické užívání antidepresiv. To pomůže zlepšit kvalitu života pacientů, jejich rodin či pečovatelů a zároveň přispěje ke snížení nákladů zdravotnického systému,“ vysvětlil Kolář. A dodal: „Tento nový přístup k léčbě a péči by mohl být využit zejména u velké depresivní poruchy, tedy MDD, a deprese rezistentní na léčbu, tedy TRD.“

Výzkum běží i v Česku

Celosvětový objem klinického výzkumu v oblasti psychologie a psychiatrie je se 4procentním zastoupením podobný oblastem kardiovaskulárních, dermatologických a respiračních onemocnění. Ve výzkumu nových léčiv ve sledovaném období vedou jiné oblasti. „Dominovala oblast onkologie s 24procentním zastoupením, infekčních onemocnění s 12procentním zastoupením a neurologie, která představovala 10 procent výzkumu,“ uvedl Kolář.

Poměrně silná je i výzkumná aktivita v České republice. Z posledních dat poradenské společnosti EY pro Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu z roku 2022 vyplývá, že v roce 2021 bylo v České republice realizováno 396 klinických hodnocení inovativních léčiv, šest z nich v oborech psychiatrie a psychologie. Do klinických hodnocení bylo zapojeno 236 pacientů a 41 výzkumných týmů z různých částí republiky.

-jkn-