David Kostka řídí Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra ČR od roku 2015. Foto: archiv.

Ředitelem Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra bude další čtyři roky David Kostka

Správní rada Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) na svém dnešním zasedání potvrdila ve funkci dosavadního ředitele Davida Kostku. Lékař Kostka se tak funkce ujme na další čtyři roky.

„Děkuji členům správní rady za projevenou důvěru v dnešní volbě a další čtyřleté období v čele pojišťovny bych chtěl využít k posílení její ekonomické pozice, stejně jako dalšímu zajišťování špičkové zdravotní péče pro naše pojištěnce“, sdělil Zdravotnickému deníku Kostka.

David Kostka vystudoval fakultu všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově. Poté nastoupil na chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku v Praze, kde pracoval od roku 1986 do roku 1995 jako sekundář a posléze jako ordinář na JIP. Po roce 1995 mu bylo nabídnuto partnerství v chirurgické ordinaci na poliklinice ve Slaném, kde pracoval dva roky. Následovalo místo vedoucího revizního lékaře ve Zdravotní pojišťovně MV ČR, které později vyměnil za místo ředitele odboru zdravotní politiky. Tam zůstal do roku 2000, kdy se vyměnilo vedení pojišťovny. 

Kostka poté odešel do Zdravotní pojišťovny Metal Aliance na stejnou pozici ředitele zdravotního odboru a zároveň vykonával statutárního zástupce generálnímu řediteli. V roce 2012-2013 se radikálně změnila situace tím, že došlo ke sloučení s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. V té době byla Kostkovi nabídnuta pozice ve Zdravotní pojišťovně MV ČR, kterou přijal a stal se tak ředitelem odboru strategie. Generálním ředitelem Zdravotní pojišťovny MV ČR je od roku 2015.  

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR je s 1,3 miliony klientů druhou největší zdravotní pojišťovnou u nás. Podle Zákona je volen ředitel zdravotní pojišťovny na čtyři roky, a to správní radou. Správní radu zaměstnanecké pojišťovny tvoří 5 členů jmenovaných vládou a 10 členů volených z řad pojištěnců této pojišťovny (z toho 5 členů je voleno z kandidátů předložených reprezentativními organizacemi zaměstnavatelů a 5 členů je voleno z kandidátů předložených reprezentativními odborovými organizacemi). Členy Správní rady jmenované vládou jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra zdravotnictví.

Nela Slivková