Ilustrační foto: Pixabay

Rizikové konzumaci alkoholu se blíží 1,5 milionu Čechů. Ministr Válek podpořil akci Suchej únor

K rizikové konzumaci alkoholu má v Česku nakročeno 1,5 milionu lidí. A následky pití, ať už zdravotní, sociální nebo hospodářské stojí 56 miliard korun ročně, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví, které v rámci podpory akce Suchej únor prezentoval ministr Vlastimil Válek. Debata o vyšším zdanění alkoholu by se podle resortu měla vést nad daty o závislostech a léčbě nemocí způsobených alkoholem.

„V Česku je stále nadměrná spotřeba alkoholu. Více než 1,5 milionu lidí tu má nakročeno k rizikové konzumaci alkoholu a téměř šest procent celkové úmrtnosti v Česku jde na vrub alkoholu,“ uvedl Válek. A připomněl, že alkohol způsobuje závislost, může za řadu onemocnění včetně cirhózy a podílí se na vzniku mnoha druhů rakoviny. „V ideálním světě, kdy by byla nulová konzumace alkoholu, tak to bude mít největší dopady na veřejné zdraví,“ doplnil Válek.

Spotřební daň pokryje jen třetinu výdajů

Náklady na léčbu nemocí, sociální dopady a absence v práci, které souvisí s užíváním alkoholu, odborníci vyčíslili na 56 miliard korun ročně. Válek připomněl, že peníze, které se ze spotřební daně na alkohol vyberou, na léčbu nestačí. Podle ředitele neziskové organizace Suchej únor Petra Freimanna se vybere zhruba třetina této částky.

V době pandemie se vlivem sociální izolace podle ministra situace ještě zhoršila. Zvýšil se počet lidí, kteří propadli závislosti nebo se u nich objevily duševní potíže. Dříve bylo podle průzkumů nejčastějším důvodem setkání s přáteli a blízkými. V době protiepidemických omezení se zdvojnásobil podíl těch, kteří pijí doma sami.

V průzkumu Státního zdravotního ústavu publikovaném loni v květnu denně či obden přiznalo pití alkoholu 15,4 procenta lidí, proti roku 2020 jich ubylo o 4,4 procentního bodu. Dlouhodobých abstinentů bylo 17,7 procenta, v roce 2020 necelých 16 procent. Meziročně poklesla, zřejmě vlivem covidových omezení, i průměrná roční spotřeba alkoholu. Bez započtení abstinentů byla v roce 2020 osm litrů na hlavu, loni už jen 6,9 litru čistého alkoholu na člověka.

Do výzvy Suchej únor se loni podle průzkumu zapojilo asi 900 tisíc lidí, velká část z nich celý měsíc nepít vydržela, více než polovina z nich ovšem pila méně alkoholu ještě čtyři měsíce po skončení února.

ČTK