Nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová na únorovém plénu Senátu. Foto: Senát ČR

Senátorka Zwyrtek Hamplová požaduje po Válkovi omluvu za označení Jana „Dezinfo“. Ministr to odmítá udělat

Nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová požaduje po ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) omluvu za to, že ji ve svém příspěvku na twitterovém účtu označil za Janu „Dezinfo“ Hamplovou. Senátorka to považuje za urážlivé vyjádření, které ji poškozuje profesně jako advokátku i při výkonu funkce senátorky, upozornil dnes zpravodajský portál Seznam Zprávy. Jeho redakci Válek sdělil, že senátorka cíleně pracuje s dezinformacemi, a pokud volá po slušnosti, měla by začít u svého facebookového profilu.

Požadavkem na omluvu reagovala vloni zvolená nezávislá senátorka za obvod Kroměříž Jana Zwyrtek Hamplová na tweet ministra Vlastimila Válka, kde se vymezil proti jejím názorům na nedostatek léků, jenž dala do souvislosti s očkováním proti covidu. „Kdyby si Jana ‚Dezinfo‘ Hamplová zkusila aspoň jednou poslechnout nebo přečíst, co říkám o nedostatku léků a jaké jsou jeho příčiny, nemusela by si vymýšlet hlouposti o nefunkčním očkování. Škoda, že radši volí jednodušší cestu a snaží se podbízet lidem lacinými konspiracemi,“ napsal včera Válek na svůj twitterový účet.

„Ministr by se nikdy neměl snížit ve své reakci k něčemu tak primitivnímu, jako je osobní urážka,“ reagovala Zwyrtek Hamplová ve svém dopise na hlavičkovém papíru Senátu, který zveřejnila na svých sociálních sítích.

Redakci zpravodajského portálu Seznam Zprávy, který na celou záležitost dnes upozornil, ministr Válek sdělil, že omluva by byla namístě, pokud by o senátorce napsal něco nepravdivého. „Je snadno dohledatelné, že paní senátorka cíleně a systematicky pracuje s dezinformacemi, ať už se týkají očkování proti covidu-19, ukrajinských válečných uprchlíků, které považuje za bezpečnostní hrozbu a tak dále. Jestli paní senátorka volá po slušnosti, měla by začít u svého facebookového profilu. Ten je plný urážlivých koláží a nepravdivých nařčení,“ citoval portál Válka.

Právnička Zwyrtek Hamplová pochází z Mohelnice na Šumpersku a v covidovém období často zastupovala lidi, kteří se dostali do sporu s vládou kvůli covidovým opatřením. Vymezovala se také proti povinnému očkování proti covidu-19. Válkovo ministerstvo bude muset reagovat i na tři její žádosti o informace ohledně očkování proti covidu-19 či kampaně s hercem Petrem Čtvrtníčkem, jež senátorka dnes také na svém profilu zveřejnila.

-sed-