Ilustrační foto: Pixabay

SÚKL upřesnil okolnosti záměny biosimilárních léků za originální přípravky

Alternativy originálních léčiv šetří systému miliardy korun. Vedle generik si stále rychleji cestu mezi pacienty nachází i biosimilární léky, i když jejich záměna (switch) za referenční originální léky, která je v Česku v rukou lékařů, stále naráží na odpor některých odborných společností. Významný impuls ke změně takového postoje poskytla vloni v září Evropská léková agentura (EMA). Ta ve spolupráci s řediteli lékových agentur zemí EU vydala stanovisko, podle něhož jsou biosimilární léky schválené v EU plně zaměnitelné s originálními přípravky. Jak dnes na svém webu informuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), toto stanovisko ovšem vyvolalo další odborné dotazy. SÚKL se proto rozhodl zveřejnit odpovědi na ty nejčastější z nich, které níže přetiskujeme.

Vztahuje se zaměnitelnost biosimilárních léků také na situace, kdy dochází k vícenásobným převodům v průběhu léčby (switch) – nezávisle na frekvenci převodů a počtu dotčených léčivých přípravků?

Ano, pokud dochází k převodu v průběhu léčby v rámci stejné skupiny léčivého přípravku, která má stejný referenční přípravek, nebo mezi referenčním přípravkem a jeho biologicky podobným léčivým přípravkem. Vzhledem k tomu, že pro prokázání biologické podobnosti jsou vyžadována komplexní data prokazující srovnatelnost obou přípravků, negativní důsledky převodu v průběhu léčby jsou nepravděpodobné. Taková praxe již probíhá v některých členských státech EU bez jakýchkoli známek změny účinnosti nebo bezpečnosti pro pacienty. Prohlášení o zaměnitelnosti se vztahuje pouze k léčivé látce a konečnému léčivému přípravku a nezahrnuje možné odlišnosti související s jejich podáváním (např. potřeba školení pacienta při používání jiného zdravotnického prostředku určeného k podání léčiva) nebo vnímání lékařem nebo pacientem. Stejně jako u jiných biologických léčivých přípravků, i pro biologicky podobné léčivé přípravky by měla být zajištěna sledovatelnost, aby bylo možné provést řádné analýzy příčin v případě výskytu nežádoucích účinků.  

Vztahuje se zaměnitelnost biosimilars, včetně situace popsané v předchozí otázce, na všechny druhy biosimilars, například i na ty se složitější molekulární strukturou? 

Ano, regulační a odborné požadavky EU na stanovení biologické podobnosti jsou nastaveny tak, aby zohledňovaly také rozdíly v molekulární složitosti, což umožňuje vzájemnou zaměnitelnost všech biologicky podobných léčivých přípravků schválených v EU.

Znamená společné prohlášení EMA a ředitelů lékových agentur zemí EU o zaměnitelnosti biologicky podobných léčivých přípravků, že převod na biosimilars nebo mezi nimi je v daném členském státě povolen?

Ne, EMA nereguluje postupy předepisování a ani nevydává pokyny pro klinickou praxi; tyto záležitosti spadají do vnitrostátní působnosti a jsou vydávány příslušnými orgány v každém členském státě. Prohlášení o zaměnitelnosti biosimilars je obecné prohlášení o odborném principu, které zdůrazňuje, že biosimilars mohou být používány zaměnitelně, s odkazem na odborné publikace podporující tento postoj. Prohlášení má informovat ty členské státy, které chtějí povolit předepisování biologicky podobných léčivých přípravků, včetně jakéhokoli vnitrostátního rozhodnutí o převodu a/nebo možnosti (automatické) záměny přípravků. Každý členský stát však rozhodne o tom, jak se princip zaměnitelnosti bude v důsledku uplatňovat na jeho území, např. které biologické léčivé přípravky jsou v dané zemi k dispozici pro předepisování a zda je na úrovni lékáren povolena automatická záměna (substituce) biosimilars.

-sed-