Nemocnice AGEL Prostějov. Foto: nemocniceprostejov.agel.cz

V prostějovské nemocnici vznikne nová infekční klinika

Olomoucké hejtmanství chystá v areálu prostějovské nemocnice stavbu nové infekční kliniky za více než půl miliardy korun. Příští týden v pondělí zasedne krajské zastupitelstvo a bude hlasovat o vyčlenění 1,5 milionu korun z přebytku loňského hospodaření krajského úřadu na přípravu projektové dokumentace.

Novostavba pavilonu by měla mít podle záměru hejtmanství čtyři nadzemní a jedno podzemní podlaží. Pavilon bude sloužit k léčbě infekčních a plicních onemocnění. „Odhadované náklady na realizaci akce činí 605 milionů korun. Realizace akce je vzhledem k nutnosti zpracování potřebné projektové dokumentace a výběru zhotovitele stavby plánována nejdříve od roku 2025,“ stojí v podkladech pro zastupitele. Projektová příprava má být ale zahájena už v letošním roce.

Prostějovská nemocnice provozuje infekční oddělení, které disponuje sedmnácti pokoji s třiceti lůžky. Zdravotnický personál tvoří osm lékařů, třináct zdravotních sester a tři sanitářky. Na oddělení jsou přiváženi pacienti s infekčními nemocemi z celého kraje. Zejména důležitou roli sehrálo toto oddělení při pandemii koronaviru. V době největšího náporu bylo v nemocnici na několika odděleních hospitalizováno současně až 130 pacientů s onemocněním covid-19.

Prostějovská nemocnice patří kraji a dlouhodobě ji provozuje společnost AGEL Středomoravská nemocniční, která má v pronájmu i nemocnici v Přerově, Šternberku či Jeseníkách.

ČTK