Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Válek: V polovině roku představíme novou koncepci pediatrie

Ministr zdravotnictví chce v polovině roku představit novou koncepci týkající se pediatrických lékařů. Koncepce si klade za cíl vyšší počet absolventů, kteří po studiu pediatrie nastoupí jako dětští praktičtí lékaři. Ministr to dnes řekl při příchodu na jednání vlády. V současné době je v Česku akutní nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost v mnoha regionech. Mnozí z nich kvůli vysokému věku odcházejí do důchodu a noví lékaři nepřicházejí.

Ministr Válek v úterý jednal se zástupci České pediatrické společnosti Jana Evangelisty Purkyně, která sdružuje dětské lékaře pracující v nemocnicích. „S výborem jsme se dohodli, že vytvoříme skupinu pro koncepci pediatrické péče. Chtěl bych, aby vznikla v řádu měsíců, abych ji mohl předložit vládě a aby ji vláda schválila,“ řekl Válek. Dodal, že na přípravě koncepce chce pracovat se zástupci sdružení dětských praktických lékařů.

Koncepce má být podle něj dlouhodobá a měla by být podpořena napříč politickým spektrem, aby vydržela i změny v čele ministerstva. „Dohoda dlouhodobě povede k tomu, že se nám zvýší počet absolventů lékařských fakult, kteří vstoupí do programu pediatrie, kteří si vyberou ten obor, půjdou do terénu a budou dělat praktické pediatry,“ doplnil ministr. Více podporovat chce i rezidenční pracovní místa, kde se mladí lékaři vzdělávají v ordinacích zkušených kolegů. Letos takových míst ministerstvo platí 80, pro všeobecné praktické lékaře dalších 150.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky bude nejvíc pediatrů v příštích letech odcházet do důchodu v Praze a Středočeském kraji, problémový je ale také Jihomoravský a Ústecký kraj.

ČTK