Výkonný ředitel AIFP David Kolář. Foto: AIFP

Anketa ZD: Výrobci navážou na doporučení ÚOHS ohledně distribuce léků

Výrobci inovativních léčiv nepříliš překvapivě vítají závěry Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle nichž nejsou modely přímé distribuce hrazených léků a léků na předpis od výrobců či držitelů registrace do lékáren a nemocnic porušením hospodářské soutěže. Podle výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Davida Koláře budou chtít výrobci navázat na některé závěry a doporučení, které ÚOHS představil. AIFP přitom dlouhodobě diskutuje například o společné strategii v boji s nedostupností léčiv na úrovni EU, zohlednění reálných nákladů při stanovování cen a úhrad nebo o snížení míry regulace farmaceutického trhu.

Jak hodnotíte hlavní závěr šetření ÚOHS, že modely přímé distribuce od výrobců do lékáren a nemocnic neporušují pravidla hospodářské soutěže?

Po téměř dvou letech máme potvrzeno, že přímé modely nemají dopad na hospodářskou soutěž, a věřím, že tato otázka je jednoznačně uzavřena. Je dobře, že ÚOHS došel ke stejnému závěru jako regulační orgány v dalších evropských státech, které modely přímé distribuce v minulosti analyzovaly. Souhlasíme s přínosy přímých distribučních modelů, které ÚOHS jmenoval, což jsou efektivnější alokace léčiv a jejich účelnější využití, účinnější kontrola oběhu léčiv a omezení reexportů. Závěry ÚOHS budeme ještě hlouběji analyzovat, nicméně už na první pohled úřad došel k dalším zajímavým doporučením, jimiž je například společná strategie v boji s nedostupností léčiv na úrovni EU, podpora online prodejů hrazených léčiv a léčiv na předpis, snížení míry regulace farmaceutického trhu, zohlednění reálných nákladů při stanovování cen a úhrad léčiv nebo pobídka k výrobě dalších léčiv v ČR.

Domníváte se, že úřadu chyběly při vyšetřování nějaké důležité informace? Myslíte, že opomenul zvážit nějaké relevantní skutečnosti? Pokud ano, jaké?

Myslím si, že ÚOHS měl k dispozici všechny materiály a podklady, které pro zhodnocení situace na farmaceutickém trhu potřeboval. Je potřeba připomenout, že sektorové šetření trvalo téměř dva roky a úřad opakovaně oslovoval všechny relevantní subjekty na trhu, a to jak z pohledu jednotlivých farmaceutických společností, nemocnic, lékáren nebo regulačních autorit, tak z pohledu asociací.

Domnívám se, že pokud by úřadu některé informace chyběly, vyžádal by si je.

Plánujete se vůči závěru ÚOHS ohradit nebo věc dále řešit?

Nemyslím si, že je potřeba se proti závěrům sektorového šetření ohrazovat. Úřad jednoznačně potvrdil, že modely přímé distribuce nemají negativní dopad na hospodářskou soutěž, což jsme dlouhodobě tvrdili. Zároveň je tento závěr v souladu s názory dalších evropských regulačních autorit, které se touto otázkou v minulosti zabývaly. Určitě ale budeme chtít navázat na některé závěry a doporučení, které ÚOHS představil. Společná strategie v boji s nedostupností léčiv na úrovni EU, zohlednění reálných nákladů při stanovování cen a úhrad nebo obecné snížení míry regulace farmaceutického trhu jsou témata, o kterých diskutujeme dlouhodobě.

-red-