Ilustrační foto: Pixabay

VZP vrací na přeplatcích za léky rekordních 680 milionů

Za rok 2022 vrací Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP) svým klientům na přeplatcích za doplatky na léky a potraviny pro zvláštní lékařské účely téměř 681 milionů korun. Jedná se o rekordní částku, která bude vrácena více než 582 tisícům lidem. Průměrná výše přeplatku v loňském roce vzrostla o 47 korun na 1 169 korun. Pojišťovna o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Počet klientů VZP, kterým budou přeplatky za doplatky na léky a potraviny vráceny, stoupl v roce 2022 o 48 tisíc oproti roku předešlému. K největšímu nárůstu – o 66 procent – došlo u věkové skupiny do 18 let. Těm pojišťovna letos vrátí o 85 procent více než vloni, téměř 4,7 milionu korun. Celkově vrací VZP svým pojištěncům o 14 procent více peněz než v předešlém roce. Přeplatky posílá VZP svým klientům automaticky.


Rozdělení klientů VZP, kteří překročili ochranný limit dle věkových kategorií. Zdroj: VZP ČR

Do ročního limitu se započítávají pouze částky započitatelných doplatků za léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely. Nezapočítávají se tedy veškeré pojištěncem uhrazené doplatky a také nejsou uznávány úhrady za zdravotnické prostředky. Vše, co pojištěnci zaplatí za doplatky na léky navíc, jim VZP vrací.

Limity stanoví zákon o veřejném zdravotním pojištění: u dětí do 18 let je to 1 000 korun, u dospělého člověka 5 000 korun, u osob nad 65 let 1 000 korun a u pojištěnců nad 70 let a invalidních osob 500 korun. Výše minimální vyplácené částky je 200 korun. Pokud součet přeplatků skončí pod touto hranicí, přesouvají se do dalšího čtvrtletí, resp. roku. Jakmile je limit 200 korun překročen, vrátí se pojištěnci nejpozději do 60 dní od uplynutí kalendářního čtvrtletí, kdy k tomu došlo.

-sed-