Rok války na Ukrajině. Foto: Depositphotos

WHO: Kvůli válce na Ukrajině potřebuje humanitární pomoc 17,7 milionu lidí

Kvůli válce na Ukrajině potřebuje humanitární pomoc 17,7 milionu lidí a 7,5 milionu Ukrajinců uprchlo do dalších evropských zemích. Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO) ve zprávě, která se věnuje událostem za první tři čtvrtiny loňského roku. Moskva podle agentury Reuters zprávu označila za politicky motivovanou.

Válku na Ukrajině, kterou loni 24. února rozpoutalo Rusko, WHO označuje za jednu z osmi akutních celosvětových zdravotních krizí. Závažnost situace dokládá například statistikou, že ze 471 útoků těžkými zbraněmi proti zdravotnickým zařízením po celém světě se jich v prvních devíti měsících loňského roku 448 odehrálo právě na Ukrajině.

Zástupce Ruska u WHO dnes zprávu, která také informuje o více než 14.000 obětech a zraněných mezi civilisty, označil za zpolitizovanou a jednostrannou. Moskva dlouhodobě tvrdí, že na Ukrajině necílí na civilisty, což je ale v rozporu s řadou svědeckých výpovědí i poznatky západních zemí a neziskových organizací.

Americká zástupkyně u WHO Sheba Crockerová v reakci na zprávu hovořila o tom, že ruské útoky způsobily nevýslovné utrpení civilistům a výrazně poškodily ukrajinskou kritickou infrastrukturu.

-čtk-