Ilustrační foto: publicdomainpictures.net

Zásobování léky je před infarktem, varují němečtí lékárenští velkoobchodníci

Dramaticky rostoucí náklady, přituhující regulace, avšak bez adekvátního navyšování odměn. To jsou podle sdružení německých lékárenských velkoobchodníků Phargo hlavní důvody, proč zásobování léky v Německu není za aktuálních podmínek udržitelné. Sdružení varuje před kolapsem, jak informoval německý odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Lékárenské velkoobchodní firmy se musí již několik let spokojit s tím, že jim nebyly zvyšovány odměny za zásobování lékáren a dalších podobných zařízení léky. Přitom nároky na ně se zvyšují, stejně jako jim zejména v posledních měsících a letech výrazně rostou náklady. Ty jsou ovlivněny především skokovým zdražením energií, ale i tlakem na růst mezd kvůli vysoké inflaci.

Náklady na distribuci ovšem nemohou, podobně jako lékárny za výdej, přenést do cen léků na předpis. Sdružení německých velkodistributorů léčiv Phargo (Bundesverband des pharmazeutischen Groβhandels) proto bije na poplach a varuje, že celý systém se nachází „před infarktem“.

Energie zdraží až trojnásobně

Vůbec největší problém pro farmaceutický velkoobchod představují raketově rostoucí náklady na energie. Sdružení Phargo vypracovalo zprávu, v níž jsou vyčísleny skutečné náklady na energie z let 2020, 2021 a prvních deset měsíců roku 2022. Autoři dokumentu zároveň odhadují vývoj nákladů na energie ve lékárenském velkoobchodě do konce roku letošního.

A ukazuje se, že letos se náklady na energie v porovnání s rokem 2020 zdvojnásobí, v některých případech dokonce ztrojnásobí. A to i přesto, že spolková vláda přijala řadu opatření jako je zákonná cenová brzda na elektřinu a zemní plyn. Zároveň i řada firem přijala úsporné kroky, aby ušetřily na nákladech za energie, jenže i tyto úspory již naráží na své limity.

„Tyto skutečnosti otřásají existencí lékárenského velkoobchodu a ohrožují základy farmaceutického zásobování naší země,“ uvedl předseda sdružení Phargo André Blümel pro deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Phagro upozorňuje, že ekonomická situace jeho členů je dlouhodobě nejistá tak či tak. Stále přibývající legislativní požadavky způsobily další náklady a zvýšené nároky na logistiku. Velkoobchodníci s léky musí dodržovat přísné požadavky na jejich bezpečnost, které definuje zákon o náležité péči v dodavatelském řetězci.

Trpí lékárny i pacienti, tvrdí sdružení Phargo

K tomu se podle sdružení Phargo přidává nárůst podílu nákladově náročných léků, jako jsou léky vyžadující chlazení. Náklady jsou tlačeny vzhůru také neustálým zvyšováním minimální mzdy. „Náklady již několik let neúměrně rostly, ale zákonná odměna velkoobchodníků podle vyhlášky o cenách léků nebyla více než deset let upravována a již je mimo realitu,“ zdůraznil Blümel.

Předseda Phargo zdůraznil, že velkodistributoři se potýkají prakticky se stejným problémem jako lékárny, jelikož také nemohou rostoucí náklady přenést do cen léků na předpis. „Nemusíte mít zrovna vystudovanou podnikovou ekonomiku, abyste věděli, že těmito předpisy bouráte fungující zásobovací systém. V konečném důsledku trpí všichni, nejen lékárenský velkoobchod, ale i lékárny a pacienti,“ dodal Blümel.

Podle něho musí dojít k přehodnocení zastaralé cenové politiky, která problémy v nabídce léků jen prohlubuje. Blümel doporučuje spolkové vládě, aby reagovala urychleně. „Infarkt našeho zásobovacího systému je při jeho současné zátěži fakticky nevyhnutelný. A to bychom si neměli dovolit,“ uzavřel Blümel.

Německý farmaprůmysl má před sebou rok plný výzev

Před neblahými dopady rostoucích nákladů a regulací na německý farmaceutický byznys varuje také Asociace výrobců léků  založených na výzkumu (VfA – Verband forschender Arzneimittelhersteller). Podle jejích odhadů německému farmaceutickému průmyslu letos klesnou tržby o pět a produkce léků asi o dvě procenta.

„Rok 2023 bude pro farmaceutický průmysl rokem výzev. Na jedné straně na něj dolehnou vysoké ceny energií a primárních produktů, na straně druhé se rámcové podmínky v důsledku nové legislativy nesmírně zhoršují,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt prezident VfA Han Steutel.

VfA také varovala před negativním dopadem zhoršujícího se stavu farmaceutického průmyslu na jeho ochotu investovat. „Farmaceutické firmy se kvůli horším vyhlídkám zdráhají investovat do výzkumu a vývoje, což se v následujících letech negativně projeví na objemu produkce léků, “ upozornil hlavní ekonom VfA Claus Michelsen. Podle něho investice v sektoru letos klesnou téměř o 2,5 procenta.

Zdeňka Musilová