Žlutý kvítek měsíčku lékařského je symbolem Ligy proti rakovině. Foto: Pixabay

Ze sbírky Ligy proti rakovině byl podpořen výzkum, putovní výstava i hospice

Z loňského výtěžku Ligy proti rakovině ve výši zhruba 18 milionů korun byly podpořeny onkologický výzkum, putovní výstava nebo informační linka. Peníze šly také onkologickým pracovištím, na rekondiční pobyty pacientů nebo hospicovou péči. Liga o tom informovala v tiskové zprávě k dnešnímu Světovému dni proti rakovině. Tématem akcí ligy pro letošní rok bude rakovina plic, kterou lékaři v ČR ročně diagnostikují asi 6500 osobám a kolem 5400 jí podlehne.

„Jako Liga proti rakovině si klademe pro celý letošní rok za cíl informovat o prevenci, kam patří především nekouření, ale také o možnostech časného záchytu plicního karcinomu jako předpokladu k úspěšné léčbě,“ uvedla předsedkyně ligy Michaela Fridrichová.

Plicní onemocnění patří podle přednostky Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Martiny Koziar Vašákové v ČR mezi nejčastější příčiny invalidity. „V případě karcinomu plic a průdušek je jednoznačným viníkem kouření společně se znečištěným životním prostředím,“ uvedla v tiskové zprávě. Kouření riziko vzniku nádoru zvyšuje dvaadvacetkrát.

Od loňského roku mohou lékaři pacienty ve věku 55 až 74 let, kteří kouří cigarety nebo dříve dlouhodobě kouřili, poslat na speciální vyšetření, které umožní rakovinu odhalit v časném, ještě léčitelném stadiu. Nová možnost by se mohla týkat až půl milionu lidí.

Peníze od dárců získává liga zejména při květnovém Českém dni proti rakovině, kdy dobrovolníci na ulicích prodávají umělé květy měsíčku lékařského. Lidé mohou ale celý rok darovat také prostřednictvím zpráv DMS z mobilních telefonů nebo na účet. Za loňský rok sbírka vynesla přibližně 18,6 milionu korun, čistý výtěžek byl 10,7 milionu. Z toho zhruba polovina jde na podporu kvality života pacientů, 3,1 milionu na prevenci nádorů a 2,3 milionu na výzkum, výuku, případně dovybavení zdravotnických pracovišť.

Pacientské organizace, které se onkologickým pacientům věnují, z výtěžku ligy získaly asi 3,1 milionu korun, na rekondiční pobyty pacientů šlo 869.000 korun a na hospicovou péči 929.000 korun. Dalších 948.000 stála putovní výstava o prevenci nádorů, která navštívila 14 měst, a poradenské a informační publikace vyšly na 750.000 korun. Od roku 1997 sbírka vynesla zhruba 350 milionů korun.

-čtk-