Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně. Foto: Zlínský kraj

Zlínská nemocnice plánuje investice za šest miliard, přibyde porodnice i pavilon urgentní medicíny

V areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně by na přelomu let 2024 a 2025 měla začít stavba porodnice za zhruba 1,1 miliardy korun. O tři roky později by pak měl začít vyrůstat nový centrální pavilon urgentní medicíny, který by měl stát asi čtyři miliardy korun. Spolu s dalšími investicemi a rekonstrukcemi by se do rozvoje nemocnice mělo dát v nadcházejících letech asi šest miliard korun. Plán rozvoje nemocnice byl v pondělí na programu jednání krajského zastupitelstva.

„Ve dvou následujících měsících chceme vše probrat s odbornou veřejností i veřejností, abychom na konci dubna na zastupitelstvu potvrdili další postup,“ uvedl hejtman Radim Holiš (ANO). Jednat se bude také se zástupci města Zlína a zlínské univerzity. Zastupitelé dnes nepřijali žádné usnesení, někteří opoziční zastupitelé upozornili na to, že by bylo vhodné srovnat plány s projektem nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, kterou prosazoval dřívější hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle Holiše jde v první etapě polybloku o zhruba 200 tisíc kubíků obestavěného prostoru, v případě malenovické nemocnice mělo jít o více než půl milionu kubíků. K polybloku by se daly podle potřeby v budoucnu přistavět další objekty. Lidovecká zastupitelka Michaela Blahová se obávala dopadu na pacienty a péči.

Rozvoj nemocnice by měl být podle jejího ředitele Jana Hrdého financován z více zdrojů, peněz nemocnice, kraje i dotací. „Největší investice, jako je pavilon pro matku a dítě a polyblok urgentní medicíny, se neobejdou bez zásadního kofinancování Zlínského kraje,“ uvedl Hrdý.

Rekonstrukce porodnice nepřipadala v úvahu

Pavilon pro matku a dítě by měl stát v místě dnešních tří budov s čísly 16, 17 a 18. Do budovy současné porodnice se přestěhuje oční oddělení, ORL a ortopedie. Pokud by se rekonstruovala porodnice, znamenalo by to podle Hrdého odstávku osm měsíců až rok. „V rámci toho, že jsme jediné neonatologické centrum v kraji, si to nemůžeme dovolit,“ uvedl Hrdý. Proto se vybrala možnost postavit novou porodnici a provozy z Gahurova prospektu, kde bude stát polyblok, přestěhovat do původní budovy porodnice.

Centrální polyblok urgentní medicíny se bude skládat z pěti bloků o pěti patrech. V suterénu bude parkoviště, v prvním podlaží urgentní příjem a zobrazovací metody. Ve druhém patře bude sídlit invazivní kardiologie, kardiologická a neurologická JIP a endoskopie. Třetí nadzemní podlaží využije nemocnice pro operační sály, ARO a chirurgickou a interní JIP. Ve čtvrtém a pátém patře budou standardní lůžkové stanice, na střeše heliport. „Za největší přínos z pohledu pacientů považuji ucelené a promyšlené řešení akutních provozů a zejména urgentního příjmu, které budou soustředěny na jednom místě, a prakticky tak odpadnou nutné převozy pacientů v rámci nemocnice,“ uvedla náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová (za ČSSD).

Původně se počítalo s tím, že centrální pavilon vznikne v místě bývalé prádelny, projektant však dříve navrhl umístění v západní části areálu označované Gahurův prospekt. Minulé vedení kraje prosazovalo stavbu nové nemocnice na jiném místě, na opačné straně krajského města v Malenovicích. Současné vedení projekt zastavilo. Holiš tehdy uvedl, že by náklady nebyly osm miliard korun, jak Čunek v minulém volebním období uváděl, ale bylo by to 15 miliard i více.

Velké stavební plány nemají ohrozit lůžkovou péči

Nemocnice chystá také další modernizaci. „Máme připraven reálný plán, který kromě výstavby nového polybloku urgentní medicíny zahrnuje také nevyhnutelné řešení technického stavu budov a modernizaci stávajících oddělení. Současně s nimi budeme areál připravovat na výstavbu nového srdce nemocnice. Už koncem loňského roku jsme opravili interní JIP, letos nás toho čeká opravdu hodně,“ uvedl Hrdý. Nemocnice rekonstruuje kardiologickou JIP a chirurgické oddělení, v březnu začne oprava operačních sálů a hemodialýzy a postupně se bude pracovat na dětském oddělení a operačním sále pro gynekologii.

Letošní náklady by měly být přes 170 milionů korun. Příští rok se počítá například se zateplením budovy interny, modernizací a nástavbou plicního pavilonu a zahájením stavby porodnice, celkem se chystají investice za 1,3 miliardy korun. V roce 2025 je v plánu například nástavba pro hematologicko-transfuzní oddělení za 100 milionů korun. O rok později by se měla za 200 milionů korun měnit budova bývalé porodnice. Na konec roku 2027 se chystá stavba polybloku. „Vše jsme naplánovali tak, aby dopady do péče byly minimální. Pokud by někde bylo potřeba uzavírat lůžka, budou to jen procenta z naší celkové kapacity,“ uvedl Hrdý. Stavba polybloku by neměla fungování nemocnice zásadně ovlivnit.

ČTK-