Foto: Pexels

Česká republika chce podle Ministerstva zdravotnictví rozložit dodávky objednaných vakcín na covid-19 do roku 2026

Česko chce rozložit dodávky objednaných vakcín na covid-19 od firmy Pfizer/BioNTech do konce roku 2026. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakub Dvořáčka je to součástí dodatku ke smlouvám Evropské komise s výrobcem a mohlo by se tím ušetřit až 1,5 miliardy korun. Některé země unie, například Bulharsko, už společně objednané vakcíny odebírat nechtějí a navrhují od smlouvy odstoupit.

Česko do konce loňského roku za vakcíny zaplatilo přes 14 a půl miliardy korun. „V této chvíli plně podporujeme vyjednanou dohodu Evropské komise o úpravě smlouvy, která umožní redukovat množství objednaných vakcín a také dodávky zbylé vakcíny rozložit do dalších let,“ uvedl Dvořáček. Dodatek podle něj také zachovává podmínku o dodání vždy poslední existující varianty vakcíny. „Česká republika by podpisem dodatku ke smlouvě ušetřila až 1,5 miliardy korun a zajistila dodávky vakcín na covid-19 až do roku 2026,“ dodal.

Odstoupení od smlouvy by podle něj znamenalo dlouhá léta soudních sporů a riziko dalších nákladů pro český stát. „Takový krok by bylo možné učinit až jako poslední možnou variantu, kdy by selhaly veškeré možnosti vyjednávání. Pokud se však nepodaří najít dohodu mezi všemi členskými státy a země jako Bulharsko a Polsko nepodpoří dohodu, bude nutné přijít s novým scénářem a případně vyjednávat individuálně,“ sdělil náměstek.

V Česku má dokončené základní očkování asi 65 procent populace, jednu posilující dávku má třetina a sedm procent dvě třetiny lidí. Zájem ale podle údajů ministerstva klesá. Na očkování v tomto roce šlo zatím zhruba 1200 lidí. V rozpočtu na letošní rok má na nákup vakcíny ministerstvo vyčleněnu miliardu.

ČTK