Foto: Český červený kříž

Český červený kříž dodal Ukrajině pásovou ambulanci

Od ruské invaze na Ukrajinu uplynul již více než rok, Český červený kříž (ČČK) přesto v pomoci neustává. Nyní ukrajinským kolegům předal speciální ambulanci Hagglunds BV, která se díky pásům dostane i do míst, v nichž by klasické auto nemělo šanci. Celkově již ČČK napadené zemi poskytl zdravotnickou pomoc o hmotnosti 456,6 tun a v hodnotě 140,8 milionů korun. Více o šíři své pomoci informuje na svých stránkách.

Pásové vozidlo od skandinávského výrobce Hagglunds bylo původně vyvinuto pro švédskou armádu. Vůz, který díky pásům může připomínat menší tank, tvoří dvě spojené kabinové jednotky a celkem se do něj může vejít až 17 lidí. Český červený kříž věnoval ukrajinským kolegům ambulantní verzi vozu s označením BV. Ta disponuje speciální modifikací, díky které se v zadní „buňce“ dají převážet nosítka. „K přepravě ambulance po silnici bude sloužit nákladní automobil Iveco Eurocargo,“ informoval ČČK s tím, že hodnota této pomoci činí dva miliony korun.

Foto: Český červený kříž

Český červený kříž pomáhá Ukrajině dlouhodobě. V únoru letošního roku – krátce před výročím ruské invaze – předal Ukrajině 50 nemocničních postelí včetně nočních stolků a matrací. Jen týden předtím dorazil na Ukrajinu z Česka ultrazvuk, ambuvaky (ruční dýchací přístroje), kyslíkové koncentrátory a další zdravotnické přístroje pro nemocnici v Mykolajivu. V dodávce nechyběly ani čtyři přívěsné vozíky, osvětlovací soupravy či elektrocentrály. Šlo již o 45. misi tohoto humanitárního sdružení na Ukrajinu. Při předchozích misích organizace dovezla další zdravotnický materiál v hodnotě stovek milionů korun. Jenom na konci loňského roku ČČK daroval nemocnici v Mykolajivu mimo jiné oxymetry, tonometry, teploměry a krátce předtím i rentgenové mobilní C-rameno Siemens Cios s příslušenstvím, které je obzvlášť cenné pro detekci střepin v těle raněných, což je ve válce jedno z nejběžnějších typů poranění.

Kromě toho ČČK napadené zemi poskytl také několik sanitek, včetně mobilní JIP a též dva Mercedesy Benz Atego, které umožňují najednou transportovat osm ležících raněných, a zdravotnická odsunová vozidla. „Celkově na Ukrajině již jezdí 48 námi dodaných vozidel a několik elektrokoloběžek,“ uvedl v únoru prezident organizace Marek Jukl.

-red-